Kizárólag vakcinaútlevéllel látogathatóak a kocsmák és bárok Nagy-Britanniában

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Boris Johnson miniszterelnök olyan javaslattal állt elő, mely szerint oltásról szóló igazolvány nélkül ne lehessen beülni a hamarosan újranyitandó szórakozóhelyekre.

Miközben az Egyesült Királyságban berobbant a vakcinációs kampány, egyre jobban visszaesett a covid-fertőzöttek és a koronavírus komplikációiban életüket vesztett áldozatok számának napi növekménye, melynek hatására a kormány eldöntötte, hamarosan lazíthatnak a korlátozásokon.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A kormány egyik forrása a BBC-nek adott nyilatkozatában az újranyitás kapcsán arról beszélt, hogy a közeljövőben negatív teszteredményhez köthetik a bárok és kocsmák látogatását a döntéshozók.

Ezzel szemben a Konzervatív Párt parlamenti képviselője, Steve Baker úgy fogalmazott, óriási felelőtlenség lenne, ha hirtelen ekkora enyhítést eszközölnének, egyúttal kiemelte, azzal sem ért egyet, hogy igazságtalanul megbüntethetik azokat, akik nem élnek a vakcina nyújtotta lehetőségekkel.

Jelenleg azt vizsgálják, miként lehetne mobilos alkalmazásokkal ellenőrizni a tesztelési és oltási státuszokat, illetve azon gondolkodnak, hogy tudnák a rendszert a lehető legkifinomultabb módon személyre szabni.

Elsőként az alsóház legutóbbi, szerdai ülésén vetődött fel a kocsmák vakcinaútlevelekhez kötött látogatásának ötlete, akkor a kormányfő elmondta, egyelőre még nem határolódtak el a tervtől, és megnézik, miként tudnák implementálni a rendeletet.

Boris Johnson hozzátette, jelenleg is zajlanak a tárgyalások a vakcinát bizonyító okmányról, és ha minden jól alakul, akkor legkésőbb május környékére eldőlhet, végül miként léphet érvénybe az új rendszabály.