Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Forrósodik a hangulat Nagy-Britanniában, miután összecsapásokba torkollt az új bűnügyi törvény elleni tüntetés Bristolban

Egymásra mutogatnak a szervezők és a hatóságok, miután Bristolban vasárnap a sokakat felháborító új gyülekezési törvény elleni tiltakozások összecsapásokba torkolltak, melyben rendőrök és tüntetők is megsérültek.

...svg content...Tüntetők tiltakoznak a londoni rendőrség korábbi intézkedései ellen London belvárosában 2021. március 14-én. A rendőrség tagjai előző nap a tíz nappal korábban eltűnt, majd később meggyilkolt Sarah Everard tiszteletére tartott megemlékezésről több nőt bilincsben vezettek el, miután a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokra hivatkozva feloszlatták a gyülekezést. MTI/AP/Frank Augstein
Külföld
Author image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A „Kill the Bill” nevű tüntetést a kormány természetesen hevesen elítélte, a CNN szerint Priti Patel belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „a kisebbség vandalizmusát sosem fogjuk tolerálni”, de Boris Johnson belügyminiszter is elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

A demonstráció az új bűnügyi törvény ellen tiltakozott, amellyel a kritikusok szerint a rendőrségnek és a minisztériumoknak komoly hatalma lenne a polgárok tiltakozó akcióinak betiltására. A kedélyek azonban naplemente után elszabadultak. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Egyelőre tisztázatlan, hogy ki dobta az első követ a másikra: a rendőrök és a hatóságok váltig állítják, hogy „külső provokátorok” – akiket Avon és Somerset megye rendőrkapitánya „vadállatcsordának” nevezett -, robbantották ki a sérülésekkel és egy felgyújtott rendőrautóval végződő verekedést.

Az interneten azonban több, egymástól független beszámoló is arról beszél, hogy onnantól lett erőszakos a helyzet, hogy a bristoli rendőrkapitányság előtti ülődemonstrációra a rendőrök kutyákat eresztettek, majd szétverték azt.

Az új gyülekezési törvény és az egy rendőrtiszt által meggyilkolt Sarah Everard melletti virrasztás múlt heti erőszakos szétverése megrendítette a britek bizalmát a rendőrségben (erről itt írtunk részletesebben).

A parlament múlt héten tárgyalta a törvényt, melyben szó szerint az áll, hogy a demonstrációknak „nem lehet az a szándéka, hogy közfelháborodást okozzon” és hogy az emlékművekben okozott károkért akár 10 év börtön is járhat – ez egyértelműen a tavalyi BLM-tüntetésekre adott válasz, amelyeken többek között pont Bristolban is ledöntöttek egy szobrot.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.

Ezt mondta Zelenszkij arra, hogy Biden Putyinként mutatta őt be

Zelenszkij európai körútja során elnézően reagált Joe Biden amerikai elnök nyelvbotlására, amely során összetévesztette őt Vlagyimir Putyinnal.