Forrósodik a hangulat Nagy-Britanniában, miután összecsapásokba torkollt az új bűnügyi törvény elleni tüntetés Bristolban

Tüntetők tiltakoznak a londoni rendőrség korábbi intézkedései ellen London belvárosában 2021. március 14-én. A rendőrség tagjai előző nap a tíz nappal korábban eltűnt, majd később meggyilkolt Sarah Everard tiszteletére tartott megemlékezésről több nőt bilincsben vezettek el, miután a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokra hivatkozva feloszlatták a gyülekezést. MTI/AP/Frank Augstein
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Egymásra mutogatnak a szervezők és a hatóságok, miután Bristolban vasárnap a sokakat felháborító új gyülekezési törvény elleni tiltakozások összecsapásokba torkolltak, melyben rendőrök és tüntetők is megsérültek.

A „Kill the Bill” nevű tüntetést a kormány természetesen hevesen elítélte, a CNN szerint Priti Patel belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „a kisebbség vandalizmusát sosem fogjuk tolerálni”, de Boris Johnson belügyminiszter is elfogadhatatlannak nevezte a történteket.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A demonstráció az új bűnügyi törvény ellen tiltakozott, amellyel a kritikusok szerint a rendőrségnek és a minisztériumoknak komoly hatalma lenne a polgárok tiltakozó akcióinak betiltására. A kedélyek azonban naplemente után elszabadultak.

Egyelőre tisztázatlan, hogy ki dobta az első követ a másikra: a rendőrök és a hatóságok váltig állítják, hogy „külső provokátorok” – akiket Avon és Somerset megye rendőrkapitánya „vadállatcsordának” nevezett -, robbantották ki a sérülésekkel és egy felgyújtott rendőrautóval végződő verekedést.

Az interneten azonban több, egymástól független beszámoló is arról beszél, hogy onnantól lett erőszakos a helyzet, hogy a bristoli rendőrkapitányság előtti ülődemonstrációra a rendőrök kutyákat eresztettek, majd szétverték azt.

Az új gyülekezési törvény és az egy rendőrtiszt által meggyilkolt Sarah Everard melletti virrasztás múlt heti erőszakos szétverése megrendítette a britek bizalmát a rendőrségben (erről itt írtunk részletesebben).

A parlament múlt héten tárgyalta a törvényt, melyben szó szerint az áll, hogy a demonstrációknak „nem lehet az a szándéka, hogy közfelháborodást okozzon” és hogy az emlékművekben okozott károkért akár 10 év börtön is járhat – ez egyértelműen a tavalyi BLM-tüntetésekre adott válasz, amelyeken többek között pont Bristolban is ledöntöttek egy szobrot.