Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,428 $

Merkely: a vakcinák többsége nem veszélyes a kismamákra

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 25. - 05:48

A Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca védőoltásai egyaránt beadhatóak várandós nőknek is a terhesség 2. és 3. trimeszterében, kizárólag kezelőorvos kockázat-értékelése után.

A Hír TV szerda esti műsorában a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy az USA-ban, Angliában, Izraelben és Ausztráliában nagy számú terhes édesanyát is bevontak az oltási folyamatokba.

Soron kívül Jakab feltette a kérdést: milyen képviselő az, aki nem járja az országot?

Ezekben az országokban azóta is oltják a várandós nőket. Merkely Béla hozzátette, a koronavírus elleni vakcinák alkalmazási előiratában általában az áll, hogy csakis megfontolt esetben adhatóak kismamáknak.

A legtöbb országban már elkezdték az oltást, az eddigi külföldi tapasztalatok alapján pedig arra lehet következtetni, hogy egészen biztosan nem jelentenek veszélyt a terhes nőkre.

Hazánkban szintén volt már példa arra, hogy kismamákat oltottak be a fentebb említett vakcinákkal.

Mivel a koronavírus-járvány terjedésének intenzitása újból felélénkült, a jelen esetben nehezen lehet csupán elkerülni, hogy ők is megfertőződjenek.

“Egyértelműen kimutatható a vakcina előnye a vírussal szemben, kismamák esetében is” – közölte a Semmelweis Egyetem vektora.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.