Merkely: a vakcinák többsége nem veszélyes a kismamákra

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca védőoltásai egyaránt beadhatóak várandós nőknek is a terhesség 2. és 3. trimeszterében, kizárólag kezelőorvos kockázat-értékelése után.

A Hír TV szerda esti műsorában a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy az USA-ban, Angliában, Izraelben és Ausztráliában nagy számú terhes édesanyát is bevontak az oltási folyamatokba.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Ezekben az országokban azóta is oltják a várandós nőket. Merkely Béla hozzátette, a koronavírus elleni vakcinák alkalmazási előiratában általában az áll, hogy csakis megfontolt esetben adhatóak kismamáknak.

A legtöbb országban már elkezdték az oltást, az eddigi külföldi tapasztalatok alapján pedig arra lehet következtetni, hogy egészen biztosan nem jelentenek veszélyt a terhes nőkre.

Hazánkban szintén volt már példa arra, hogy kismamákat oltottak be a fentebb említett vakcinákkal.

Mivel a koronavírus-járvány terjedésének intenzitása újból felélénkült, a jelen esetben nehezen lehet csupán elkerülni, hogy ők is megfertőződjenek.

„Egyértelműen kimutatható a vakcina előnye a vírussal szemben, kismamák esetében is” – közölte a Semmelweis Egyetem vektora.