Ismét feljebb tornázta a bitcoin árfolyamát Elon Musk

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 22. - 12:10

Az elmúlt néhány hónapban jelentősen megcsappant a befektetők kriptovaluták iránti érdeklődése, ami a virtuális fizetőeszközök értékén is megmutatkozott.

Májusban Elon Musk egy Twitter-bejegyzésben megerősítette, hogy a Tesla aggódik a fosszilis tüzelőanyagok intenzív használata miatt, ez pedig szükséges a bitcoinbányászathoz és tranzakciókhoz, ezért felfüggesztik a járművek kriptoavlutában történő értékesítését.

A hírek hatására talán nem meglepő módon óriási mélyrepülésbe kezdett a bitcoin árfolyama, július közepére már 30 ezer dollár alá esett vissza az értéke. Musk júniusi tweetje alapján ugyanis az elektromosautó-gyártó újra engedélyezni fogja a bitcoin-tranzakciókat, ha a bányászok ésszerű, közel 50 százalékban tiszta energia felhasználásával hozzák létre a kriptovalutát.

A Portfolio riportjából megtudhattuk, hogy Musk tegnap ismét megszólalt az ügyben, a B Word kriptokvaluta-konferencián úgy fogalmazott, hogy a Tesla nagy valószínűséggel ismét el fogja fogadni a bitcoint fizetőeszközként.

Egy kicsit több információra volt szükségem, hogy meg tudjam erősíteni, hogy a megújuló energiafelhasználás aránya valószínűleg 50 százalékon vagy afelett van, és hogy van egy felfelé ívelő trend ebben. Ha ez valóban így van, akkor a Tesla újra elkezdheti elfogadni a bitcoint” – mondta az üzletember.

Musk hozzátette, véleménye szerint sosem követett el úgynevezett „pump and dump” manipulációt, melynek lényege, hogy szakaszosan feljebb tornázza egy bizonyos valuta árfolyamát:

„Lehet, hogy pumpálom, de nem dobom a kriptókat. Határozottan nem hiszek abban, hogy az árat magasra kell hajtani, majd eladni az eszközt. Én azt szeretném, ha a bitcoin sikeres lenne.”

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatójának felszólása után a bitcoin árfolyama 29 ezer dollárról 32 ezerre nőtt, vagyis 8 százalékos emelkedést produkált mindössze 24 óra leforgása alatt.