Elhunyt hozzátartozóinkból készíthet virtuális chatbotot a Microsoft

not image

Kulcsár Péter

2021. január 22. - 02:42

A redmondi techóriás legújabb szabadalma értelmében a cég az elhalálozott emberek személyes adatait felhasználva akár 2D-s és 3D-s modelleket is létrehozhat, amelyekkel bármikor tudunk majd társalogni.

A meglehetősen bizarr, egyben korszakalkotó technológia alapját az elhunytról készült fényképek, valamint az utána fennmaradt hanganyagok, online bejegyzések, illetve elektronikus üzenetek képezik.

A szabadalom leírásából megtudhattuk, hogy a chatbot teljesen felveheti a halottak személyiségét, ezáltal bárkit képes lesz valós időben leutánozni. Egy algoritmus segítségével azt is el lehet majd érni, hogy tovább képezzük a robotot, így saját igényünk szerint formálhatjuk a viselkedésmintáit.

A Microsoft még 2D-s és 3D-s modelleket is mellékelt különböző emberekről, melyeket fényképek, illetve videófelvételek alapján készítettek el. Az elhunytakkal való beszélgetés szimuláció útján nem egy új ötlet, hiszen korábban már az egyik Black Mirror részben is találkozhattunk vele, amikor egy fiatal nő halott partnere mintájára alkotott meg egy robotot.

2020 októberében Kanye West vett feleségének, Kim Kardashiannak 40. születésnapja alkalmából egy hologramot, amelyen édesapja, Robert Kardashian képmása volt ábrázolva 3D-ben, sőt még beszélni is tudott három percen keresztül.

A Microsofton kívül más vállalatok szintén megpróbálkoztak már a holtak digitális formában való felélesztésével. Eugenia Kuyda, a Luka techcég társalapítója a közúti balesetben elhunyt barátja, Roman Mazurenko által küldött 8 ezer szöveges üzenet alapján hozott létre egy chatbotot, ami imitálta a férfi beszédstílusát.

“Még mindig csak árnyéka az eredeti személynek, de egy éve még azt sem tudtam elképzelni, hogy valaha legalább ilyen módon beszélhetünk egymással” – írta Kuyda, aki egyúttal hozzátette, családtagjai eléggé morbidnak tartják, amiért napokon keresztül egy virtuális chatbottal társalog.