Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Elhagyatottan állnak a műholdak az ISS-en a mianmari puccs miatt

Japán nem tudja, mihez kezdjen azokkal a mikroszatellitekkel, amelyeket Mianmarral együtt nemrég a Nemzetközi Űrállomásra juttattak el.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Japán Űrügynökség (JAXA) egy tudományos program keretében mianmari kollégákkal együtt apró műholdakat fejlesztett ki, amelyeket kutatási célokból az ISS-re szállítottak még tavaly év végén.

Mindeközben Mianmarban végrehajtottak a demokratikusan megválasztott kormány ellen egy katonai puccsot, melynek következtében szinte teljesen leállt az élet az országban, tüntetések sorozata alakult ki, az események pedig a tudományos világot is érzékenyen érintették. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

A SlashGear információi szerint a JAXA tudósai nem tudják, mihez kezdjenek a két, egyenként 50 kilogramm súlyú műholddal. Mivel el szeretnék kerülni, hogy az illetéktelen hadsereg kezébe juthassanak a szerkezetek, ezért egyelőre biztonságban tartják őket a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A mianmari puccs után Teppei Kasai, a Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet programigazgatója figyelmeztetett, az újonnan kifejlesztett műholdakat katonai célokra, főként nyomkövetésre használhatja fel a junta.

A JAXA ezért úgy döntött, ideiglenesen felfüggeszti a projektet, míg a Hokkaidói Egyetem is inkább elnapolná a kutatások lebonyolítását egészen addig, amíg nem rendeződik a politikai helyzet a délkelet-ázsiai országban.

Mindezekből kifolyólag tehát a műholdak egyelőre kihasználatlanul porosodnak az ISS-en, ám a japán tudósok nem adták fel, és megpróbálják felvenni a kapcsolatot mianmari munkatársaikkal, akikről hónapok óta a konfliktus miatt sajnos nem is hallottak.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.