Döbbenetes eredményekkel végződött a NASA aszteroida-becsapódási szimulációja

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.május.4 - 07:23

Minden bizonnyal elkerülhetetlen lehet egy potenciális kisbolygó-becsapódás, mivel egyetlen olyan fegyverünk sincs, amellyel megakadályozható lenne a tragédia.

A NASA legutóbbi, egy hétig tartó szimulációja során kiderült, hogy képtelenség lenne meggátolni a becsapódást, így ha egy aszteroida a Föld felé közelítene, így az emberiség valószínűleg nem élné túl a kozmikus randevút.

Az ENSZ által szervezett nemzetközi bolygókutató konferencián bemutatott prezentációban modellezték a lehetséges forgatókönyveket, melyek közül egyik sem mutatott rá arra, hogy lenne esélyünk megállítani az űrszikla talajt érését és végeláthatatlan pusztítását.

Szakértők egyetlen megoldásként az érintett területek evakuációját tartják, amit hetekkel az incidens előtt kellene elkezdeniük a katasztrófavédelem munkatársainak. A szimuláció során egy közép-európai becsapódást vettek példaként, amely az egész kontinensre, valamint még az észak-afrikai régióra is kihatna.

Lindley Johnson, a NASA bolygóvédelmi biztosa elmondta, kulcsfontosságú az aszteroidák és a kisbolygók állandó nyomon követése, máskülönben olyan meglepetés érhet minket, amelyek helyreállíthatatlan következményekkel járhatnak:

“Gyakorulatunk révén megtanulhatjuk azokat a közösségi védelmi rendszereket, melyeknek hála a kormánnyal együttműködve elejét vehetjük a problémák eszkalálódásának egy potenciális fenyegetettség esetén.”

A jelentésre a SpaceX alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk is reagált, Twitter-bejegyzésében azt írta, a NASA kísérletének eredményei rámutatnak arra, hogy sokkal nagyobb és fejlettebb elhárító rakétákat kell építeni a jövőben, csakis így védhetjük meg a Földet az űrbéli szikladaraboktól.