Djokovics már őrizetben van Ausztráliában, ez a legújabb indok

Fotó: A kilencszeres győztes, címvédő szerb Novak Djokovic megpihen, miközben az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságra készülve edz Melbourne-ben 2022. január 13-án. MTI/AP/Mark Baker
not image

Hujber Dávid

2022. január 15. - 05:59

Röviddel azután, hogy a bevándorlásaik ismét bevonták a világsztár vízumát, újra őrizetbe vették az Australian Open helyszínén.

Még mindig nem ért vége a Djokovics-ügy, noha hétfőn az ausztrál bíróság a szerb teniszezőnek adott igazat, aki ezt követően elhagyhatta az őrizetet, majd újra edzésbe állt. Közben egyre érdekesebb dolgok derültek ki, például arról, hogy valójában az Ausztráliába vezető útja előtt máshol is járt a lakhelyén kívül.

Ami sokaknál felháborodást okozott, hogy Djokovics a pozitív tesztje ellenére nem szigetelte el magát azonnal, és részt vett egy interjús eseményen. Újabb és újabb részletek látnak napvilágot az időközben botránnyá érett történetről, ami várhatóan még egy ideig tartani fog.

Jelen állás szerint Djokovicsnak ismét bevonták a vízumát, miután a bevándorlásiak felülírták a bíróság döntését, amire joguk van. Djokovicsot szombat reggel vették őrizetbe az ausztrál hatóságok, a határőrizeti szervek, eleget téve a határozatnak – írja a CNN.

Helyi idő szerint szombat reggel 8 órakor hallgatta ki az ausztrál határőrség, majd mindkét fél megállapodott abban, hogy az őrizet helyszínét nem hozzák nyilvánosságra. Ennek biztonsági okai vannak, illetve el szeretnék kerülni a médiacirkuszt, amiből így is bőven kijut.

Várhatóan a szombat éjszakát bevándorlási őrizetben fogja tölteni, miközben az ausztrál szövetségi bíróság elé kerül az ügye. A szombati bírósági tájékoztatás szerint vasárnap a bíróság részletes szóbeli érveket hallgathat meg az ügyben, addig ennek előkészítése zajlik.

Ha Djokovics fellebbezése sikeres lesz, akkor az lehetővé tenné számára, hogy részt vehessen a hétfőn induló nagy teniszeseményen. Az ausztrál kormány láthatóan nem akar kivételezni a teniszezővel, aki eddig egyetlen egy oltást sem vett fel, ami pedig szembemegy az ausztrál politikai gyakorlattal.

Az új indoklás szerint azzal, hogy Djokovics Ausztráliában, Melbourne-ben tartózkodik, felerősíti az oltás elleni érzelmeket, tehát nem egy közvetlen kockázatról van szó. Erről a teniszező ügyvédje, Nicholas Wood beszélt, amit egy gyökeresen eltérő megközelítésnek nevezett, hiszen a sztár vízumát arra hivatkozva vonták vissza, hogy gerjesztené az oltás elleni hangulatot a maradásával.