Dél-afrikai tudósok nyugalomra intenek az omikron variáns kapcsán

A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek egy üzletközpontban kialakított oltópontnál Johannesburgban 2021. november 26-án. A Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A BBC brit közszolgálati médiatársaság által idézett szakértõk szerint ez a változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest. MTI/AP/Denis Farrell
not image

Borbély Fanni

2021. november 30. - 19:40

Dél-afrikai tudósok hétfőn arra szólították fel a lakosságot, hogy ne essenek pánikba az omikron miatt, mely úgy tűnik, hogy egy új fertőzési hullámot indított el.

Meglátásuk szerint elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy az omikron gyorsabban terjed és súlyosabb betegséget okoz, mivel egyelőre senki sem rendelkezik megbízható, hivatalos és alátámasztott klinikai adatokkal erre vonatkozóan. A szakemberek jelenleg versenyt futnak az idővel, hiszen a variáns szinte pillanatok alatt elterjedt szinte az egész világon.

Miután a WHO bejelentette, hogy az omikront jelenleg is vizsgálják, de az eddigi adatok alapján akár komoly “aggodalomra okot adó változat” is lehet, a szakértők megosztották, hogy ez arra utalhat, hogy az omikron valószínűleg sokkal gyorsabban terjed, és képes arra, hogy megkerülje az immunrendszert.

A dél-afrikai helyzet pedig azért is aggasztó, mert míg eddig 1 százalék környékén volt a tesztek pozitivitási aránya, eddig ez a legfrissebb adatok alapján jelenleg 10 százalék. A fertőzés rohamos terjedése leginkább a sűrűn lakott városokban észrevehető, azonban a helyi tisztviselők szerint az új fertőzések száma lakosságarányosan még mindig nem kiugró – írja a New York Times.