WHO: nagyon magas kockázatot hordoz az omikrón-variáns

Fotó: EPA/Yonhap
not image

Nagy Noel

2021. november 29. - 10:25

Megérkezett az Egészségügyi Világszervezet első értékelése a Dél-Afrikában felfedezett, 30-nál is több helyen mutálódott omikrón-variánsról.

A WHO már pénteken „aggodalmat okozó variánsnak” minősítette az omikrónt, amelyről most kijelentették, hogy „nagyon magas” globális kockázatot hordozó koronavírus-variánsnak minősítették.

A világszervezet elemzése szerint nagyon aggasztó, hogy ennyi helyen mutálódott a vírus, mivel több mutációja összefüggésbe hozható az immunvédelem kikerülésével és a magasabb fertőzőképességgel.

A WHO ugyanakkor némileg nyugtatóan megjegyezte, hogy még nem kell megkongatni feltétlen a vészharangot, mivel még számos kérdés van az új variáns körül, amelyekre még alaposabb vizsgálatok szükségesek.

A szervezet arra kért minden országot, hogy folyamatosan figyeljék az új variánsok felbukkanását, valamint pörgessék fel az oltási programokat, különösen a harmadik booster oltásokat a legsebezhetőbb demográfiák, vagyis az idősek és a krónikus betegek körében.

A WHO kiemelte azt is, hogy a különböző egészségügyi védelmi intézkedések, mint a maszkviselés és a távolságtartás, továbbra is rendkívül fontosak a koronavírus elleni harcban, így ezeket sem szabad elengedni.

Az omikrón-variánsról még szerdán számolt be először Dél-Afrika a WHO felé, azóta már számos országban felfedezték világszerte. Ennek hatására Izrael és Japán lezárták a határaikat a külföldi állampolgárok előtt.