Fotó: Unsplash/Fusion Medical Animation

Mit tudunk a Dél-Afrikában felfedezett új koronavírus-variánsról?

Szerző: Nagy Noel

Az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti találkozót hívott össze a Dél-Afrikában azonosított új koronavírus-variáns miatt.

not image

Nagy Noel

2021. november. 26 - 09:25

Maria Van Kerkhove, a WHO technikai igazgatója elmondta, hogy összeültek a szakértői csoportok a szervezeten belül és megkezdték a vizsgálatát a dél-afrikai mutációnak. Mint mondta, egyelőre nem aggodalmat akarnak okozni, mindössze meg akarják vizsgálni, hogy mennyire kell tartani a variánstól.

Van Kerkhove elmondta, hogy az egyelőre B.1.1.529 kódnévvel ellátott variánsról annyit biztosan tudni, hogy nagyon sok mutációja van, de tanulmányozni kell még ezek súlyosságát. Hozzátette: ha aggodalmat okozó variánsnak minősítik, megkapja a görög ábécé következő betűjét.

Dr. Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója pedig arra kérte az országokat, hogy ne „büntessék” Dél-Afrikát, amiért transzparensen egyből jelezték az újonnan felfedezett variánst, hanem inkább működjenek együtt tudósaikkal.

A The Guardian beszámolója szerint azonban ennek ellenére Nagy-Britannia azt a hat országot utazási tiltólistára tette, ahol a variánst azonosították eddig. Ezek: Botswana, Dél-Afrika, Lesotho, Namíbia, Szváziföld és Zimbabwe.

Mik a legfontosabb tudnivalók az új variánsról?

A dél-afrikai tudósok beszámolója szerint a B.1.1.529 variánsnak összesen 50 különböző mutációja van, ebből csak 30 a tüskefehérjén. Ez már csak azért is aggasztó, mert a legtöbb jelenleg használt vakcina éppen a tüskefehérjéket próbálja semlegesíteni.

Ráadásul éppen a tüskefehérjék azok, amelyek felhasználásával a SARS-CoV-2 bejut a sejtekbe és teszi a károkat. Egyelőre a kutatók most azt kezdték el vizsgálni, hogy ezen mutációktól fertőzőképesebb lett-e a vírus, vagy rosszabb esetben halálosabb.

A két delta variánshoz képest pedig még a receptorkötő domén részénél is több mint 10 mutáció van, ami szintén aggasztó. A delta plusznál azonosították be először a K417N mutációt, szintén a tüskefehérjénél, ez a mutáció pedig segít a vírusnak az immunválasz kikerülésében – egyelőre nem tudni, hogy van-e ilyen mutáció az új dél-afrikai variánson.

Egészségügyi dolgozó irányítja az utasokat a hongkongi nemzetközi repülõtér érkezési oldalán 2021. október 27-én. Hongkongban tovább szigorítják a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozásokat. MTI/EPA/Jerome Favre

Egyelőre csak tippelni lehet, hogyan alakult ki ez a mutáció, de vannak már olyan feltételezések, hogy egyetlen betegben mehetett végbe. Francois Balloux, az UCL Genetikai Intézet igazgatója arra tippel, hogy egy krónikus betegségtől szenvedő vagy gyenge immunrendszerrel rendelkező személyben mutálódhat így a vírus, például akinek kezeletlen HIV-fertőzése volt.

A variánst legelőször Dél-Afrikában azonosították, azóta pedig a szomszédos országokban is elkezdett terjedni, teljesen oltott embereket is megfertőzött már. Dél-Afrikában több mint 100 embert fertőzött már meg, több tucat további fertőzöttel a környező országokban.

Mint kiderült, két hongkongi állampolgárban is kimutatták az új variánst, akik Dél-Afrikából érkeztek haza. Pozitív tesztjüket követően különböző szobában izolálták őket, a szobákat pedig megvizsgálták ezt követően.

Dr. Eric Feigl-Ding epidemiológus pedig elmondta, hogy már az aggasztó, hogy mindkét esetben jelentős mennyiségű vírust érzékeltek a mintákon, nagyon magas töltetben volt a két fertőzött szervezetében a koronavírus.

Ráadásul vannak erősebb terjedésre, légi terjedésre és még vakcina-elkerülésre is utaló jelek az epidemiológus szerint. Példának okáért a két szobából vett 87 minta alapján – amit a szoba legkülönbözőbb pontjairól vettek – 25 lett pozitív koronavírusra.

A szakértők első nyilatkozataikban mind egyetértettek abban, hogy nagyon aggasztó a variáns megjelenése. Dél-Afrikában ráadásul a semmiből, hirtelen és nagyon erősen robbant be a járvány újabb hulláma, egyetlen hét alatt a tesztpozitivitási ráta 1 százalékról 30 százalékra ugrott.

Neil Ferguson, az Imperial College London epidemiológusa is megjegyezte, hogy precedens nélküli az ilyen nagyszámú mutáció egyetlen tüskefehérjén és szerinte szinte biztosan ez áll a hirtelen esetszám-emelkedés mögött Dél-Afrikában.

Dr. Tom Peacock, szintén az Imperial College London virológusa „rettenetesnek” nevezte a mutációkat, ami a variánson van. Megemlítették többen azt is, hogy az új variánson dupla annyi mutáció van, mint ami a sok helyen káoszt okozó delta variánson volt.

Ez nem jó hír a vakcinák szempontjából sem, viszont további vizsgálatok szükségesek, mire megkongatjuk a vészharangot. Mindenesetre az embernek már tényleg nagyon elege van a folyamatos új mutációkból, ilyenkor tényleg végtelennek érződik a járvány.