A Moderna vezérigazgatója szerint a jelenleg elérhető vakcinák kevésbé hatékonyak az omikron ellen

Védõruhát viselõ utasok érkeznek a szöuli Incshon nemzetközi repülõtéren 2021. november 29-én. A dél-koreai egészségügyi hatóságok beutazási tilalmat rendeltek el nyolc afrikai országból, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus Dél-Afrikából származó, omikron variánsának bejutását. MTI/EPA/YNA/Yonhap
not image

Borbély Fanni

2021. november 30. - 14:33

A vezérigazgató szerint lehetetlen, hogy a jelenlegi vakcinák ugyanolyan védelmet nyújtsanak, mint más variánsok ellen.

Stephane Bancel nem kerülgette a forró kását és kijelentette, hogy az új, leginkább aggodalmat keltő omikron variáns sokkal komolyabb veszélyeket hordoz magában, és a jelenlegi koronavírus elleni vakcinák nagy valószínűséggel nem lesznek képesek ugyanolyan védelmet nyújtani az omikron ellen, mint más variánsokkal szemben.

A Financial Timesnak adott interjújában a vezérigazgató kijelentette, nem lehetséges, hogy a vakcinák hatékonysága ugyanolyan szintű lehet majd, mint a delta esetében, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a variáns megjelenése jelentős visszaesés lesz a vakcinák fejlesztésében.

Kiemelte, habár egyelőre még várják a pontos adatokat, minden tudós, akivel beszél a témáról közölte, hogy “ez nagyon nem lesz jó”, ahogyan a WHO is jelezte hétfőn, amikor az omikron variánst “nagyon magas kockázatú” változatként ismerte el. Az először Dél-Afrikában felfedezett variáns komoly aggodalmat kelt globális szinten, több ország pedig korlátozza a beutazást a régióból.

A Moderna vezérigazgatója nincs egyedül meglátásaival, ugyanis hétfőn a Pfizer jelentette be, hogy már dolgoznak egy új oltóanyagon, ugyanis felkészültek arra, hogy ha az omikron ellen nem lesz hatékony a jelenlegi vakcina, akkor kifejlesztenek egy újat. Az új oltóanyag mellett a Pfizer már kifejlesztett egy koronavírus elleni tablettát, és két hete be is nyújtotta engedélyezési kérelmét az amerikai szabályozó hatósághoz.