Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Élőben képes átváltoztatni az emberek arcát az új deepfake technológia

TÉMÁK:
#18 #deepfake #Tech
Twitter
Smart
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyre súlyosabb mértékeket öltenek a deepfake-ekkel kapcsolatos újítások, amelyekkel akár valós időben hamisítani lehet az emberek identitását.

A DeepFaceLive egy olyan nyílt forráskódú AI szoftver, melynek segítségével egy streamelési platformon indított live vagy videokonferencia során élőben megváltoztathatjuk kinézetünket.

A Twitchen streamelő felhasználók egy része már ki is próbálta az új alkalmazást, amivel egészen hajmeresztő módon képesek voltak eltorzítani arcukat – olvasható a The Daily Dot magazin beszámolójában.

A hasonmások sokszor olyannyira tökéletesre sikerednek, hogy képtelenség megmondani, éppen kivel néznek szembe egy-egy élő közvetítés során. Természetesen szakembereknek nem tetszik a szoftver, elmondásuk szerint ugyanis ellentmondásokhoz vezethet a használata, hiszen nehéz megkülönböztetni általuk a realitást az álvideóktól.

Mindenesetre a Twitchen komoly népszerűségnek örvend napjainkban az applikáció, és az alkalmazásért felelős fejlesztői stúdió elnöke is úgy gondolja, korszakalkotó vívmányról van szó, amivel poénos, szórakoztató tartalmakat állíthatnak elő a streamerek.

Ezzel szemben Henry Adjer, a Deeptrace nevű vállalat fejese úgy gondolja, rengetegen visszaélhetnek majd az AI által vezérelt szoftverrel, így akár szexuális indíttatású videók és fényképek előállítására is alkalmazhatják, vagy éppen terrorcselekmények melegágyai lehetnek.

„A felnőtt filmekben a hölgyek arcát hírességek arcára cserélhetik anélkül, hogy ebbe beleegyeznének, és akár különböző szenzorok biztonsági funkcióit is kikerülhetik a technológiával” – figyelmeztetett Adjer.