Szájon át szedhető inzulintablettával gyógyítható az 1-es típusú diabétesz

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 12:19

A Yale Egyetem kutatói kifejlesztettek egy vadonatúj, szájon át adagolható gyógyszert, amelynek segítségével enyhíteni tudtak az 1-es típusú cukorbeteg egerek tünetein.

Az 1-es típusú diabétesz akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere a hasnyálmirigyben található béta-sejteket támadja meg, melynek hatására nem termelődik elegendő mennyiségű inzulin, ami ahhoz kell, hogy a felvett glükózt energiává lehessen alakítani – ezért szükséges a betegeknek folyamatosan injekció formájában adagolni az ominózus hormont.

A Yale Egyetem tudósai azonban most egy sokkal kellemesebb, nem invazív módszert alkottak meg, melynek révén egy közönséges tabletta beszedésével elérhető az inzulin szinten tartása a véráramban.

A készítmény az epében található természetes molekulából, az úgynevezett urzodeoxikol-savból áll, amit a kutatók polimerizáltak annak érdekében, hogy a hasnyálmirigyben lévő receptorok sokkal könnyebben tudjanak hozzákapcsolódni, így serkenthető a metabolizmus, egyúttal az immunsejteket arra lehet ösztönözni, hogy fokozatosan semlegesítsék a káros mechanizmusokat.

A nanorészecske-technológiával kifejlesztett tablettát rágcsálókon tesztelték, és megállapították, hogy hosszú távon képes fenntartani a megfelelő, kielégítő inzulinszintet, nem mellesleg sokkal gyorsabban létrejöhet az utánpótlás, mint a hagyományos, tűszúrásos eljárás esetében.

Az eredmények meglehetősen biztatóak, azonban ahhoz, hogy embereknél is ugyanilyen hatást tudjanak elérni, még rengeteg előzetes vizsgálatot le kell folytatniuk, ám ha sikerrel járnak, akkor elképzelhető, hogy hamarosan megkezdődhetnek a humán tesztek is.