Tovább csúszhat a NASA Hold-missziója

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 2. - 20:18

Az amerikai űrügynökség egyik bennfentes körökben mozgó forrása szerint a Space Launch System (SLS) rakéta fejlesztései ismét akadoznak.

Habár 2021-re tervezték az Artemis-missziók kulcsfontosságú alapkövének első tesztrepülését, az SLS leghamarabb csupán 2022-ben emelkedhet a magasba – olvasható az Ars Technica magazin cikkében.

A pilóta nélküli Artemis I-gyel eredetileg a Holdra szerettek volna eljutni, majd onnan visszajönni egy napon belül, ám úgy tűnik, hogy az újabb holdra szállást megcélzó projekt első küldetésére még legalább egy évet várnunk kell.

A forrás megerősítette, hogy az SLS és az Orion űrhajó indulásának elhalasztásáért a koronavírus-járvány miatti lezárások a felelősek, a mérnökök ugyanis csak korlátozott üzemmódban tudták végrehajtani azokat a munkákat, amelyek révén már 2016-ban ki kellett volna lőni az univerzumba a rakétát.

A NASA jelenleg a rezgésteszteket végzi az SLS-en, melynek révén megnézhetik, mennyire strapabíró a szerkezet, illetve képes-e átvészelni a világűrben uralkodó extrém időjárási körülményeket.

Ezeknek az ellenőrzéseknek júliusban véget kellett volna érni, ám a Kennedy űrközpont környékén egyre súlyosbodó járványhelyzet következtében sorra elnapolták a szükséges műveletek lebonyolítását.

Nem csupán a pandémia érintette érzékenyen a programot, korábban ugyanis több milliárd dollárral túlköltekezték magukat, így a kormány segítségére szorultak, nem mellesleg a SpaceX-szel kötött szerződés értelmében is jelentős pénztől estek el, amit nehezen tudtak pótolni.