Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,75 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
64,253 $

Csoportos szexuális erőszak elkövetése miatt ítéltek halálra két férfit

Pakisztánban halálra ítéltek két férfit szexuális erőszak elkövetése miatt, bár a rendőrfőnök szerint az áldozat tehet arról, hogy megtámadták és gyermekei szeme láttára megerőszakolták őt.

...svg content...Fotó: Cristian Newman/Unsplash
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Csoportos nemi erőszak elkövetése miatt ítélt halálra egy pakisztáni bíróság két férfit – írja az IBTimes.

A csoportos nemi erőszakot tavaly követte el a két férfi egy francia-pakisztáni származású édesanya megtámadásával, aki kisgyermekeivel együtt leállásra kényszerült egy autópálya szélén, mert a gépjárműből kifogyott a benzin. A tettesek a gyermekek előtt hajtották végre a támadást Lahor városának közelében.  Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A szeptemberi támadás nemzeti szintű tiltakozásokat és a szexuális erőszakra vonatkozó törvények reformját vonta magával. A nyilvánosság felháborodását tovább fokozta egy rendőrfőnök kijelentése, aki az áldozatot hibáztatta a támadásért, szerinte az elkövetők azért hajtottál végre a megbocsáthatatlan és szörnyű tettet, mert a nő férfi társaság nélkül vezette az autóját éjszaka.

A támadás és a nyilvánosság nők védelmére vonatkozó követelései arra kényszerítették a pakisztáni kormányt, hogy új törvényeket hozzon, melyek többek között megalapozzák olyan különleges bíróságok létrehozását, amik a szexuális támadások tárgyalásainak lefolyását és a sorozatos erőszaktevők kémiai kasztrációját gyorsítják fel. 

Az erőszaktevők kémiai kasztrációját libidót elnyomó gyógyszerekkel kívánják elérni, és az eljárást az ország miniszterelnöke, Imran Khan is támogatja, ám az aktivisták megkérdőjelezték a módszer hatékonyságát a bűncselekmények elkövetésének megelőzését tekintve. Az ultrakonzervatív Pakisztánban elkeserítően alacsony az erőszaktevők elítélésének aránya, a hivatalos adatok szerint 0.3 százalékos – gyakorlatilag semmiféle következménye nincsen a szexuális erőszak elkövetésének. 

Lahore rendőrfőnöke, Umar Sheikh áldozathibáztató magatartásával több alkalommal porba tiporta az áldozat méltóságát, mert szerinte az ő bűne volt, hogy egyedül vezetett sötétedés után, hozzátéve, hogy a pakisztáni nép “soha nem engedné meg nővéreinek és lányainak, hogy magányosan utazzanak éjszaka”. 

Sheikh szerint a francia állampolgárságú nő “valószínűleg azt gondolta, hogy a pakisztáni társadalom olyan biztonságos”, mint otthona. A támadást követő tiltakozásokon több ezren vettek részt, igazságot és változást követelve az áldozathibáztató magatartás megszüntetéséért és a nők védelméért. 

Pakisztán a “becsület” patriarchális kódja alatt él, mely rendszerszintűvé emeli a nők elnyomását, és azok, akik “szégyent hoznak” a családjukra, gyakran válnak erőszak vagy gyilkosság áldozatává.

Újabb pénzmegvonás jöhet a szuverenitásvédelmi törvény miatt

A brüsszeli testület vizsgálja a lehetőséget.

Tűzeset a Camponában: visszaengedték a személyzetet

Időközben visszaengedték a személyeztet a budapesti Campona bevásárlóközpontba, az éttermet kivéve, ahol a tűz keletkezett.