Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,34 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
466,49 Ft
Bitcoin
57,751 $

WHO: Háromból egy nő válik fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává a világon

A WHO 2010 és 2018 közötti adatokat vizsgáló új kutatása szerint a világon élő nők csaknem harmadát érte már életében fizikai vagy szexuális erőszak, a legtöbb esetben az intim partner az elkövető.

...svg content...Fotó: M/Unsplash
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) egészségügyi ügynökségének és partnereinek új kutatása szerint közel háromból egy nő vált már fizikai vagy szexuális erőszak áldozatává világszerte életük során legalább egyszer – írja az ABC News.

Kedden hozta nyilvánosságra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jelentést, amely az ügynökség szerint a világ eddigi legnagyobb tanulmánya a nők ellen elkövetett erőszak gyakoriságának vizsgálatában. A kutatás eredményei szerint a fiatal nők negyedét érinti az intim partnerük által elkövetett erőszak a húszas éveik közepéig. Soron kívül Két vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatar veszélye miatt

A közzétett adatokat a 2010 és 2018 közötti időszak alapján hozták nyilvánosságra, így a tanulmány nem számol a Covid-19 pandémia hatásával, ami világszerte a nők ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakos cselekmények számának növekedését és súlyosbodását okozta. 

A WHO a kutatás során 158 ország által közzétett adatokat vizsgált, mind a 15 év feletti lányok és nők ellen intim partnerek által elkövetett bántalmazásról, mind a párkapcsolaton kívül elkövetett szexuális erőszakról. 

Az eredmények szörnyű képet festenek. Körülbelül 736 millió nő – vagyis a világon majdnem minden harmadik – vált az intim partnere erőszakának áldozatává, vagy párkapcsolaton kívüli szexuális erőszak áldozatává, vagy akár mindkettővé legalább egyszer az életében

– nyilatkozta Tedrosz Adhanom, a WHO főigazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője arra sürgeti a világ kormányait és mindenkit, hogy tegyenek a probléma megszüntetése érdekében, javaslatai szerint törvényreformokkal, a nők jogainak erősítésével, a szexuális felvilágosítással és oktatással és azon társadalmi  normák és elvárások megváltoztatásával, amelyek normalizálják a maszkulinitás káros nézeteit és a nők ellen elkövetett erőszakot.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, az ENSZ nőjogi bizottságának főigazgatója elmondta, hogy a nők ellen elkövetett erőszak az alapvető emberi jogok legszélesebb körű és legtartósabb megsértése, amely ellen mégsem történik vádemelés.

A WHO szerint a párkapcsolati erőszak a nők ellen elkövetett erőszak leggyakoribb formája világszerte, ami nagyjából 641 millió embert érint. A kutatás során vizsgált adatok 6%-a nők ellen elkövetett szexuális erőszakról tett jelentést, melyet nem intim partner követett el, de a szakértők szerint ennél jóval magasabb lehet a valós szám a stigmatizáció miatt, amely arra készteti az áldozatokat, hogy ne tegyenek feljelentést, ha szexuális bántalmazás éri őket.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az erőszak és a bántalmazás nagyobb arányban érinti a szegényebb országokban élő nőket, néhány államban akár a teljes női lakosság felét.

Magyarországon többek között a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) nyújt segítséget a bajba jutottaknak, telefonszámuk a +36 80 505 101, amely hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18-22 óra és szerdán 12-14 óra között ingyenesen hívható, új szolgáltatásuk, a chatsegély szerdánként 16-18 óra között vehető igénybe.

Magyar Péter visszatért Ukrajnából, már megy is az EFOTT-ra

Magyar Péter nem sokkal azután, hogy visszatért a háború sújtotta Ukrajnából, az EFOTT felé veszi az irányt.

Miért négyévente rendezik meg az olimpiát?

Az ókori görög hagyományoktól a modern kori megújulásig ívelő út magyarázza az olimpiai játékok négyévenkénti rendezésének gyakorlatát.