A CIA igazgatója a múlt hónapban titokban Kínába látogatott

TÉMÁK:
#Kína
Fotó: EPA/SHAWN THEW
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Sajtóértesülések szerint azért, mert az Egyesült Államok arra törekszik, hogy helyreállítsa diplomáciai kapcsolatait Kínával.

Egy amerikai tisztviselő számolt be a CNN-nek arról, hogy Bill Burns CIA-igazgató titokban Kínába utazott a múlt hónapban. Úgy tudni, Burns azért látogatott el titokban az országba, hogy előremozdítsa az Egyesült Államok azon erőfeszítéseit, hogy a közelmúltban erősen megromlott diplomáciai kapcsolatokat helyreállítsa.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

A CNN-nek nyilatkozó amerikai tisztviselő közlése szerint Burns „találkozott kínai kollégákkal, és hangsúlyozta a hírszerzési csatornákon a nyílt kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát”.

E titkos látogatás arra enged következtetni, hogy Washington komolyan gondolja a feszültségek csökkentését Pekinggel, különösen az év elején történt „kémballonos” incidens után.

A „kémballonos” incidens ugyanis jelentősen rontott a két ország kapcsolatán, s végül Antony Blinken külügyminiszter korábban tervezett útja is meghiúsult Kínába.

Burns utazása azért is bír nagy jelentőséggel, mert ez az eddigi legmagasabb szintű amerikai tisztviselői látogatás az országban, s azt jelzi, hogy a Biden-kormány a ténylegesen a kapcsolatok újrakezdésére törekszik a kínai tisztviselőkkel.