Magfúzióval működő rakétát állíthat pályára egy brit startup

Pulsar Fusion
not image

Kulcsár Péter

2021. november 24. - 20:17

Az Egyesült Királyságban működő Pulsar Fusion Ltd. nukleáris fúzióval foglalkozó vállalat nemrégiben megtervezte és sikeresen tesztelte első indításra alkalmas, nagy teljesítményű kémiai rakétahajtóművét.

A hajtóműnek számos alkalmazása lehet, de a vállalat végső célja egy hipersebességű hajtómű kifejlesztése a bolygóközi utazásokhoz, amely nukleáris fúziós technológiákat használ, és amelynek első prototípusának megépítése 2025-re várható – olvasható az Interesting Engineering magazin riportjában.

A vállalat egyike azon keveseknek a világon, amelyek a nukleáris fúziós technológián alapuló hipersebességű meghajtómotorok kifejlesztését tűzték ki célul. A statikus tesztre, amelynek során a hajtóművet teljes tolóerővel lőtték ki a teljesítmény mérése céljából, 2021. november 17-én és 18-án került sor a védelmi minisztérium Salisbury-i katonai bázisán, amint az az alábbi, vasárnap közzétett videón is látható.

A Pulsar által használt zöld hibrid rakétamotor dinitrogén-oxid (N2O) oxidálószert, nagy sűrűségű polietilén (HDPE) üzemanyagot és oxigént éget. A folyékony oxidálószert szabályozott nyomáson, szabályzószelepen keresztül juttatják a szabadalmaztatott technológiát tartalmazó égéstérbe.

A fő cél az lesz, hogy 2025-ig statikus demonstrációra nukleáris fúziós hajtóműveket fejlesszenek ki, majd 2027-ig legyártsák, felbocsátsák és pályára állítsák az ominózus egységet, ami korántsem lesz egyszerű feladat. Ezt követően valószínűsíthetően az emberiség képes lesz arra, hogy a nukleáris fúziós energiát felhasználva a jövő űrhajósait a vörös bolygóra juttassa, bár erre még hosszú évtizedeket kell várnunk.