Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,35 Ft
Euró
394,20 Ft
Font
461,32 Ft
Bitcoin
70,793 $

2024-re megépülhet a világ első fúziós reaktora

Több mint 500 millió dolláros pénzügyi támogatást kapott az amerikai kormánytól a Helion vállalat, ami azt ígérte, három éven belül létrehozza a zéró emissziós elektromos áram generálásához szükséges fúziós erőművet.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Helion így már összesen 1,7 milliárd dollárt kapott a kormánytól, ezért gőzerővel dolgozhatnak azon a projekten, melynek révén elkészíthetik a világ első fúziós reaktorát, amivel óriási hatásfok mellett, nulla széndioxid-kibocsátással termelhetnek villamos energiát.

A cégnél már a hatodik prototípuson, a Trentán ügyködnek, amelynek elődje esetében 100 millió Celsius-fokon tudtak felhevítve tartani olyan anyagokat, amikből elvileg több ezer megawattórányi elektromosságot lehet kicsikarni. Soron kívül Kocsis Máté Magyar Péterről: „Nem ember és nem apa az ilyen”

Ezen felül sikerült 10 teslánál is nagyobb mágneses mezőt kialakítaniuk, amivel könnyedén kezelhető az eljárás során keletkező óriási mennyiségű forró plazma, így biztonságossá tehető a procedúra.

A Helionon kívül a Bill Gates és az MIT egyetem által támogatott Commonwealth Fusion Systems (CFS) mérnökei is szorgosan dolgoznak a gyakorlatilag végtelen energiát biztosító nukleáris fúzió kifejlesztésén, saját mágnesükkel egyszer már 20 teslánál nagyobb mágneses mezőt tudtak létrehozni.

Lényegében tehát ádáz küzdelem alakult ki a CFS és a Helion között, a verseny győztese pedig hivatalosan is bekerülhet a tudomány történelemkönyvébe, hiszen eddig még senkinek sem sikerült a Földön imitálni a csillagok belsejében előforduló fúziós folyamatokat.

Széles mosollyal lépett a tárgyalóterembe az antifa támadások elsőrendű vádlottja

Ilaria Salis a Fővárosi Törvényszéken állt bíróság elé, hatalmas volt az érdeklődés.