Bolsonaro megvétózta az ingyenes női higiéniai termékeket, nőgyűlölettel vádolják

Fotó: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira
not image

Borbély Fanni

2021. október 16. - 11:07

Jair Bolsonaro brazil elnököt nőgyűlölettel vádolják, miután megvétózta azt a törvényt, amely nők millióinak ingyenessé tenné az egészségügyi betéteket.

A szegény körülmények között élő brazil nők milliói egyáltalán nem, vagy csak alig jutnak hozzá női higiéniai termékekhez menstruációjuk idején. A “#LivreParaMenstruar” (szabadon menstruálhatok) hashtag egy hete kering a közösségi médiában, miközben több híresség is nekiment Bolsonaro október 7-i vétójának.

“Bolsonaro ezzel a vétóval megmutatta minden nőgyűlöletét”

– mondta Marilia Arraes, egy baloldali törvényhozó, aki a törvénytervezet mögött állt.

“Melyik évszázadban élünk? Miért kell ilyen magától értetődő dolgokért harcolnunk? Ismét nem tiszteltek meg minket, nőket. A menstruációs szegénység már évek óta létezik az országunkban”

– írta Preta Gil énekesnő, a zenei ikon Gilberto Gil lánya az Instagramon.

Csütörtök este Bolsonaro heti Facebook-beszédében közölte, hogy “meg kell oldania”, hogy a kezdeményezéshez szükséges pénzt előteremtse, ha a vétóját megdöntik. A törvényjavaslat ötmillió nő, elsősorban a szegénynegyedek diákjainak és a börtönben raboskodóknak kívánt kedvezni.

Bolsonaro azt állítja, hogy a törvényjavaslat nem határozza meg, hogy honnan lenne rá pénz, és hogy kénytelen lenne “az egészségügyi vagy az oktatási költségvetésből forrásokat elvenni”, ha elfogadnák.

“Nem fogok adót emelni vagy újat létrehozni emiatt”

– közölte.

Az ENSZ által 2010-ben létrehozott Girl Up civil szervezet szerint a tizenéves lányok negyede havonta több napot kénytelen kihagyni az iskolából, mert “nem tud méltósággal menstruálni”. Az AFP azt írja, az UNICEF jelentése szerint 713 ezer brazil lánynak nincs vécé vagy zuhanyzó az otthonában, és több mint negyedmillió lánynak nincs “hozzáférése a szükséges higiéniához az iskolában”.