Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Sajtó: egyesülhetett két rettegett terrorszervezet

Illusztráció/MTI/EPA/Henry Ikechukwu
not image

Nagy Noel

2021. június 30. - 13:38

A nigériai sajtó értesülései szerint egyesülhetett a Boko Haram és az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya (ISWAP) egy új vezetőség alatt.

Néhány héttel azt követően, hogy Abubakar Shekau, a Boko Haram korábbi vezetője öngyilkosságot követett el az ISWAP elleni összecsapást követően, most a PRNigeria nevű portál birtokába jutott felvételek szerint új vezető alatt egyesülhetett a két terrorszervezet.

Soron kívül Gyurcsány Trianonról: A magyar nemzet egy részének halála

A 13 perces videóban látszik, ahogyan a két rivális terrorszervezet katonái hűségesküt tesznek és szolidaritást nyilvánítanak egymás irányába – írja a Premium Times. Ezzel demonstrálni kívánták, hogy egy ügyért harcolnak és egyesítették erőiket.

A harcosok ezt követően hűségükről biztosították Aba Ibrahim Al-Hashimiyil Al-Khuraishi ISWAP-vezetőnek, akit „Khalifan Muslimai-nak”, azaz az „összes muszlim vezetőjének” neveztek a szóban forgó videóban.

Az egyik megszólaló megerősítette a nigériai titkosszolgálat korábbi beszámolóját, hogy szándékosan megpróbálták megosztani a terrorszervezeteket. Mint fogalmaztak: „az ellenségnek sikerült megosztani minket, de újra egyesültünk”.

A titkosszolgálat korábbi vezetői ugyanis arról számoltak be, hogy szándékosan beépültek a terrorszervezetek közé, amelyek erőszakos összecsapásokhoz vezettek a Boko Haram és az ISWAP között, amelynek többek között Shekau halála is lett az eredménye.

Azt is megerősítették, hogy a beépüléssel sikerült legalább 223 gyermek, nő és idős életét megmenteni, így az akció kiemelten sikeresnek tekinthető. A kimentett emberek jelenleg rehabilitációjukat töltik.

A közös videótól eltérően egy külön videóban a Boko Haram pedig megerősítette, hogy egyesültek az ISWAP-al, elmondásuk szerint mindenkinek örülnie kell ennek a hírnek, hogy közösen tudnak harcolni az ellenséggel szemben.

Az ISWAP és a Boko Haram elsősorban Nigériában szokott súlyos terrorcselekményeket elkövetni, tevékenységük azonban kihatással van az egész környék közbiztonságára is. A Száhel-övben (Burkina Faso, Mali, Niger) végrehajtott terrorakciókban is néha szerepet játszanak, valamint hírhedtté váltak iskolás korú gyermekek tömeges elrablásáról.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.