Dollár
389,80 Ft
Euró
408,24 Ft
Font
471,01 Ft
Bitcoin
16,200 $

Az északkelet-nigériai konfliktus csaknem 350 ezer ember életét követelte

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2021. június 26. - 22:39

Az északkelet-nigériai iszlamista lázadókkal folytatott konfliktusnak 2020 végéig csaknem 350 ezer halálos áldozata volt – közölte csütörtökön az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP).

Az ENSZ-ügynökség által a háborúról és annak a megélhetésre gyakorolt hatásáról szóló új tanulmányban megadott áldozatok száma tízszerese a korábbi, mintegy 35 ezerre vonatkozó becsléseknek, amelyek csak a konfliktus 12 évvel ezelőtti kezdete óta a nigériai harcokban elhunytakra alapoztak.

Soron kívül Mexikói bokszoló fenyegette meg Lionel Messit a „tiszteletlen” ünneplés miatt 

“A háború teljes emberi vesztesége sokkal nagyobb” – áll az UNDP jelentésében, amelyet a nigériai pénzügyminisztériummal közösen tettek közzé.

“Már most is sokkal többen haltak meg a konfliktus közvetett hatásai miatt” – mondta az UNDP, a mezőgazdaságban, a vízellátásban, a kereskedelemben, az élelmiszer-ellátásban és az egészségügyben okozott károkat említve.

A nigériai elnök szóvivője nem kívánta kommentálni a halálos áldozatok számát. Nigéria háborúja a Boko Haram iszlamista lázadókkal és az Iszlám Állam nyugat-afrikai tartományával a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát idézte elő, és emberek milliói szorulnak segélyekre. A konfliktus azonban nem sok jelét mutatja annak, hogy a vége felé közeledne.

Az UNDP szerint az áldozatok az öt évnél fiatalabb gyermekek esetében tízből több mint kilencet tesznek ki, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan 170-en halnak meg. Ha a konfliktus 2030-ig folytatódik, több mint 1,1 millió ember halhat meg – írja a Reuters.

“A pusztítás és a kitelepítés évtizedekkel visszavetette a régió fejlődését, és a konfliktus folytonossága csak tovább rontja a régió helyzetét”

– tette hozzá az UNDP.