Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Bill Gates: a gazdag országok állampolgárainak 100%-ban növényi alapú marhahúst kellene fogyasztaniuk

Bill Gates: a gazdag országok állampolgárainak 100%-ban növényi alapú marhahúst kellene fogyasztaniuk

Bill Gates: a gazdag országok állampolgárainak 100%-ban növényi alapú marhahúst kellene fogyasztaniuk
Davos, 2018. január 25. Bill Gates, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság alapító elnöke a Világgazdasági Fórum 48. davosi találkozóján 2018. január 25-én. (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)

A Microsoft alapítója és egykori vezérigazgatója szerint a klímaváltozás elleni harc jegyében át kellene térnünk természetes húsokról növényi alapú alternatívákra.

Az MIT Technology Review magazinnak adott interjújában Bill Gates elmondta, a világ legszegényebb 80 országában lenne szükséges csupán állati eredetű ételeket fogyasztani, a fejlettebb államokban növényekből készített hústermékek is tökéletesen megfelelnének.

A cikk a videó után folytatódik

„Úgy gondolom, a gazdag országoknak 100%-ban növényi alapú marhahúsra kellene átállniuk. Hozzá lehet szokni az ízvilág különbségéhez, egyesek szerint finomabbak is, mint természetes megfelelőik.”

Gates úgy gondolja, a szarvasmarha-tenyésztés során keletkező üvegházhatású gázok minimalizálásával tovább enyhíthetnének a globális felmelegedésen és klímaváltozáson, ugyanis a tehenek által kibocsátott metán és az élelmezésükre szánt gabonafélék termesztése során felhalmozódott műtrágyák csökkentésével zöldebbé varázsolhatnánk a jövőnket.

„Próbálkoztak már más takarmánnyal, amelyekkel 20 százalékkal csökkentették a metán emisszióját. Sajnos az ilyen célra alkalmazott baktériumok természetellenes összetevői a szarvasmarhák bélflórájának, így nem hinném, hogy lenne megoldás a problémára. Biztos vagyok benne, csakis növényi alapú húsokkal lehetne javítani a helyzeten.”

Gates szerint a sejtszinten növesztett húsok sem előnyösek, hiszen annak ellenére, hogy laboratóriumi körülmények között tenyészthetőek, előállítási költségük annyira magas, hogy képtelenség őket széles körben alkalmazni.

Az Impossible Foods vállalat február elején jelentősen redukálta a növényekből készült marhahús-hamburgereinek árát, konkurense, a Beyond Meat pedig az elkövetkező hónapokban alávághat az 5,49 dolláros alapárnak.