Bemutatjuk Fugakut, a világ leggyorsabb szuperszámítógépét

not image

Kulcsár Péter

2020. június 23. - 20:44

Az Apple nemrég jelentette be, hogy áttér az ARM CPU-architektúrára, a döntés után pár héttel pedig újabb mérföldkőhöz érkezett az amerikai processzorgyártó cég.

Az Apple nemrég jelentette be, hogy áttér az ARM CPU-architektúrára, a döntés után pár héttel pedig újabb mérföldkőhöz érkezett az amerikai processzorgyártó cég.

A Japánban összeállított számítógépben ugyanolyan alapú processzorok duruzsolnak, mint amilyenek a cupertinói vállalat mobiljaiban fognak, bár hozzá kell tennünk, sokkal erőteljesebb modellekről van szó.

A szuperszámítógépek rangsorolásával foglalkozó Top500, HPCG és Graph500 toplisták történelmében először fordult elő, hogy ugyanaz a masina került fel a dobogó legfelső fokára. A Top500 ranglistáján egyébként 226 kínai, 114 amerikai és 30 japán extrém teljesítményű PC szerepel.

A Fugaku nevű monstrum a FIKEN és a Fujitsu együttműködéséből született meg a japán Kóbe városában. Egy ARM-architektúrára épülő Fujitsu A64FX CPU-t szereltek a készülékbe, amely összesen 158 976 mikroprocesszorból áll.

A teljesítmény szinte elképzelhetetlen magasságokban jár – a CPU 415,53 petaflop elérésére képes, a konkurens US Summit szuperkomputer “csupán” 148,6 petaflopot tud kipréselni magából.

A japánok és az ARM számára is hatalmas eredmény ennek a gépnek a megalkotása, ezáltal nemcsak a felhasználói piacra lehet hatása, hanem a processzor architektúrájának megítélésére is. Az emberek többsége eddig csak okoseszközökbe szerelve találkozhatott az ARM chipjeivel, azonban többségüket szerverekben is alkalmazzák, így közvetlen riválisai az AMD-nek és az Intelnek.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/21-milliard-eurobol-epithetik-meg-a-nagy-hadronutkozteto-utodjat/