Clouds
21 Budapest
Dollár
344,58 Ft
Euró
369,10 Ft
Font
428,42 Ft
Bitcoin
25,676 $

Belülről falhatják fel a neutroncsillagokat a fekete lyukak

Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Asztrofizikusoknak újabb ötlete támadt, miként bukkanhatnak rá az univerzum legnagyobb részét kitöltő rejtélyes sötét anyagra.

A legújabb kutatások alapján szakemberek azt feltételezik, hogy úgynevezett endoparazitikus fekete lyukak formájában koncentrálódhat a sötét anyag. Ezek az objektumok valójában neutroncsillagok belsejéből keletkezhettek, és a bennük található részecskéket emészthették fel – pontosan úgy, mint ahogyan azt az emberi szervezetben a ráksejtek teszik.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

A Bowdoin Egyetem és az Illinois-i Egyetem tudósai két különböző elméletet is felállítottak arról, miként működhetnek az endoparazitikus fekete lyukak mechanizmusai – tudósított a Science Alert magazin.

Az első hipotézis szerint a neutroncsillag gravitációs ereje egyszerűen beszippanthatja a primordiális fekete lyukat a mag felé. A másik elmélet alapján a neutroncsillag sötétanyag-részecskéket foghat be, amelyek később fekete lyukká sűrűsödhetnek, amint az égitest belsejébe kerülnek.

Az első feltételezést kapásból elvetették, mivel ellentmondást fedeztek fel a jelenlegi, neutroncsillagokról szóló fizikai törvények kapcsán.

A második hipotézis azonban megállja a helyét, ezért a tudósok először megvárják tanulmányuk szakértői elbírálását, majd ezt követően folytathatják a fekete lyukak formálódásának tüzetesebb vizsgálatát.

Ha bebizonyosodik az igazuk, azzal teljesen új dimenzióba helyezhetik a fekete lyukakkal kapcsolatos teóriákat, nem beszélve arról, hogy egy lépéssel közelebb kerülhetnek a sötét anyag létrejöttének magyarázatához és a rejtélyes matéria detektálásához.