Az mRNS-alapú vakcinákban látja a jövőt az EU

Fotó: MTI/Balázs Attila
not image

Kornis Vivien

2021. április 16. - 09:22

Az EU az mRNS-oltóanyagokban látja a jövőt, ám a vírusvektoros vakcinák elhagyásáról szóló döntést a tagállamoknak is jóvá kell hagynia.

Nemrég írtunk arról, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a szervezet megkezdte a tárgyalást a Pfizer-BioNTech cégekkel a vakcinabeszerzésről szóló szerződések bővítésére. 

Von der Leyen megerősítette, hogy 1.8 milliárd dózis koronavírus elleni oltóanyag megrendelését tervezik a 2022-23-as évekre vonatkozóan az EU tagállamai számára, és hozzátette, hogy az mRNS-technológia már bizonyított. 

A brüsszeli testület elnökének nyilatkozatára azután került sor, hogy az AstraZeneca oltóanyaga után a Johnson & Johnson egydózisú Janssen vakcinájának esetében is több esetben vérrögök képződtek az oltottak szervezetében, így több országban ez utóbbi gyártó védőoltásának alkalmazását leállították.

Az Infostart azt írja, egy olasz lap szerdán már szinte tényként közölte, hogy az Európai Bizottság a tagállamok többségének egyetértésével a nem mRNS-technológiát, tehát vírusvektoros technikát alkalmazó oltóanyaggyártó cégekkel nem fogja megújítani a szerződéseket. 

Az Európai Bizottság szóvivője ezt annyival árnyalni kívánta, hogy leszögezte: a 2022-es és az azt követő időszakra készülve “még minden opció nyitva van”. A bizottságnak minden egyes tagállam jóváhagyására szüksége van, hogy ilyen döntést hozhasson – az irány azonban egyértelműnek látszik. 

A portál szerint több nagy lap is idézte többek között Pieter Liese európai parlamenti képviselőt, az Európai Néppárt egészségügyi szóvivőjét, aki szerint a lépés “helyes irányt” jelent, és közölte, hogy bár az AstraZeneca és a Janssen is “jó vakcina”, amiknek alkalmazása a jelenlegi helyzetben kifejezetten fontos a járvány megfékezésére, “a jövő az mRNS-oltóanyagoké”. 

Fontos szempontot jelenthet még a vakcina-megrendeléseknél, hogy az eddigi tapasztalatok alapján érdemes olyan oltóanyagokra alapozni, amelyek gyártása részben vagy teljes mértékben az EU területén történik. Az mRNS-oltóanyagok között a Moderna, a Pfizer és a CureVac szerepel, és míg előbbi amerikai fejlesztésű, utóbbi kettőnél ez a szempont teljesül.