Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Az egydózisúnak ígért kínai vakcinából valószínűleg mégis két adag kell

Fotó: egeszsegkalauz
not image

Borbély Fanni

2021. április 2. - 16:38

A kínai fejlesztésű és Magyarország által jóváhagyott CanSino vakcinából eredetileg csak egy adag kellett volna, ám ez valószínűleg két adagra módosul majd.

A legfrissebb kutatások alapján a CanSino oltóanyag hatékonysága idővel lecsökken, az első dózis beadását követő ötödik hónapban ugyanis már csak 50 százalékos védelmet képes biztosítani. Mivel ez arány igen alacsony, egy második adag oltással jelentősebb védelmet lehet kialakítani.

Zhu Tao, a CanSino Biologics tudományos vezetője úgy fogalmazott, amennyiben az első oltást követő hatodik hónapban egy második adag vakcinát is megkap az érintett, úgy akár 90 százalékos is lehet az oltóanyag hatékonysága.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján tehát a vakcina az első adag beadása után 68,83 százalékos hatékonyságot képes biztosítani, mely négy héttel az oltást követően már csak 65,28 százalékra tehető, ezt követően pedig tovább csökken.

Ahogy arról a HVG is beszámolt, a CanSino oltóanyagot eddig csak Kínában, Pakisztánban, Mexikóban és Magyarországon hagyták jóvá, a vállalat azonban rövidesen klinikai tesztekkel vizsgálja az általuk kifejlesztett inhalációs verziót is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.