Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Átfogó jelentés készült a bolygó jelenlegi állapotáról

Az emberi tevékenység komolyan veszélyezteti a Föld bioszféráját, ahol virágzik az élet, és mely biztosítja bolygónk számára az ellenálló képességet – derül ki a State of the Planet névre keresztelt jelentésből.

...svg content...Fotó: NASA
Greenbox
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az emberek cselekedeteinek súlyos következményei lehetnek a civilizáció fejlődésére nézve, éppen ezért készült el egy átfogó jelentés a témában, a Nobel-csúcstalálkozó apropóján. A jelentés az áprilisban tartandó Nobel-csúcstalálkozó alkalmával kerül megvitatásra, lényege pedig, hogy felhívja a figyelmet a bolygó aktuális állapotára.

A jelentés szerint az emberiség maga jelenti a legnagyobb változást a bolygó számára, Johan Rockström társszerző pedig úgy fogalmazott, azok a kockázatok, melyeket vállalunk, meghökkentőek, ugyanis épp egy olyan évtized hajnalán vagyunk, mely hatalmas változásokat hozhat életünkbe. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

„Egyetlen emberöltő során, nagyrészt az 1950-es évek óta, szisztematikusan leegyszerűsítettük a bioszférát, egy olyan rendszert, amely 3,8 milliárd év alatt fejlődött ki. Most már csak néhány növény és állat uralja a földet és az óceánokat” – mondta Carl Folke vezető szerző, a Beijer Ökológiai Közgazdaságtani Intézet igazgatója.

A jelentés összefoglalja a legutóbbi kutatásokat az emberi tevékenységeket rangsorolva: a Föld jégmentes területeinek 75 százaléka közvetlenül az emberi tevékenység miatt változik, mindez a folyamatos gyártásnak és a fakitermelésnek tudható be.

Az egyre növekvő üvegházhatásúgáz-kibocsátás azt jelenti, hogy „az elkövetkező 50 évben az előrejelzések szerint 1-3 milliárd ember él meg olyan életkörülményeket, amelyek kívül esnek azon éghajlati viszonyokon, amelyek az elmúlt 6000 évben kiszolgálták a civilizációkat”, attól függően, hogy a népesség milyen mértékben gyarapodik és az éghajlati változások miként fognak lezajlani.

Az egyik társszerző Line Gordon, a Stockholmi Resilience Center igazgatója szerint „ez egy meghatározó évtized az emberiség számára…ebben az évtizedben meg kell hajlítanunk az üvegházhatásúgáz-kibocsátás és a megdöbbentő biodiverzitás-csökkenés görbéit. Ez azt jelenti, hogy mérlegeljük, hogy mit eszünk, valamint azt, hogy miként fogjuk kigazdálkodni az élelmet.”

A kutatók ahelyett, hogy olyan jól ismert megoldásokat sorolnának fel, mint a szélenergia, a napenergia vagy a növényi étrend, felszámolják a fejlődés akadályait. A legnagyobb akadályok közül kettő az egyenlőtlenség és a technológia fenntarthatatlan szintje, amely aláássa a társadalmi célokat. A szerzők szerint új diskurzusra van szükség, amely újra összekapcsolná a fejlődést a bioszférával.

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy az egyenlőtlenség és a környezeti kihívások szorosan összefüggnek egymással. Az egyenlőtlenségek csökkentése növeli a társadalmakba vetett bizalmat, a bizalom pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a kormányok hosszú távú döntéseket hozzanak. A közösségi médiát és a megbízható ismeretekhez való hozzáférést szintén a haladás akadályaként említik a jelentésben.

A szintén társszerző Victor Galaz, a Stockholmi Resilience Center igazgatóhelyettese szerint „ahogy az emberi tevékenységek hatása felgyorsul a Földön, ugyanúgy reménykedünk, hogy az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia, képesek lesznek segíteni kezelni az éghajlatváltozást és környezeti változásokat. Ez azonban csak akkor fog megtörténni, ha teljes erőbedobással cselekszünk olyan módon, amely a technológiai változás irányát a bolygógondozás és a felelősségteljes innováció irányába tereli.”

A találkozón olyan vendégek csatlakoznak majd a Nobel-díjasokhoz, mint mint Al Gore, a Dalai Láma, Anthony Fauci, Johan Rockström és Xiye Bastida ifjúsági aktivista. A csúcstalálkozó három témára épül: a bioszféra (éghajlat és a biodiverzitás csökkenése), növekvő egyenlőtlenség és a technológiai forradalom.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.