Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,19 Ft
Euró
392,24 Ft
Font
466,84 Ft
Bitcoin
57,222 $

Egy indiai kormányzó a népességszabályozási törvény bevezetését kéri Narendra Modi miniszterelnöktől

A hivatalos statisztikák szerint India lakossága meghaladja az 1,3 milliárd főt, így Kína 1,4 milliárdos lakossága után a világ második legnépesebb országa, azonban az ENSZ szerint India népessége 2026-ban akár meg is előzheti Kínát.

...svg content...Flickr/Henrik Jagels
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szerdán az indiai bihari államgyűlés jogalkotója arra szólította fel Narendra Modi miniszterelnököt, hogy tegyen valamit az ország rohamos népességnövekedésének visszaszorítása érdekében. Neeraj Singh Babli bihari állami törvényhozó elmondta, amennyiben a népesség növekedését vizsgálják, úgy egyértelműen látszik, hogy egy országos népességszabályozási törvényt kell bevezetni.

Tavaly egy hasonló ülés alkalmával is felmerült már a javaslat, akkor azonban a kormány arról tájékoztatta a Legfelsőbb Bíróságot, hogy nem áll szándékában ilyen módszereket alkalmazni. Habár a miniszterelnök 2019-ben tartott beszédében a kisebb családok támogatását szorgalmazta, a Világbank szerint India lakossága évente 1,13 százalékkal növekszik. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

Az indiai népességszabályozás iránti igény némiképp hasonlóságot mutat a kínai Egy család, egy gyermek politikával, az 1979-ben bevezetett törvény ugyanis tulajdonképpen azt jelentette, hogy a legtöbb kínai állampolgár csupán egyetlen gyermeket vállalhatott. A törvényt megsértő párokat különböző büntetésekkel, köztük pénzbírságokkal, elbocsátásokkal és kényszerű abortuszokkal sújtották.

A kínai kormány azt állítja, ez a fajta rendszer a maga 36 éves hatálya alatt 400 millióval kevesebb szülést eredményezett az országban, a 2015-ben megszüntetett politika óta pedig már két gyermeket vállalhatnak a kínai párok.

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.