Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.

...svg content...Fotó: Unsplash
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint egy nagyobb aszteroida közelíti meg a Földet június 29-én, szombaton. Fontos hozzátenni: az objektum potenciálisan veszélyes, ám ez még nem jelenti azt, hogy ténylegesen fenyegetné bolygónkat. A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.

Az aszteroida mintegy 295 ezer kilométerre jár majd, tehát az átlagos Hold-Föld távolságon belülre kerül. Az esemény során a kisbolygó az egyik legfényesebb aszteroida lesz, amelyet az utóbbi időkben láthattunk, az eseményt a Virtual Telescope élőben közvetíti majd – írja a 24.hu. A cikkben hozzáteszik azt is: Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Az objektumot a közelmúltban, 2024. június 16-án fedezték fel, létezését három nappal később jelentették be. Átmérője 120-280 méteres lehet, a legközelebb magyar idő szerint június 29-én délután jár majd. Egyúttal újfent kiemelik: a 2024 MK nem jelent kockázatot, a potenciálisan veszélyes besorolás csupán annyit takar, hogy az égitest elér egy bizonyos méretet és minimum távolságot.

Az objektum fényessége a 8,5 magnitúdó körül fog tetőzni az elhaladáskor, tehát egyszerűbb távcsővel is észlelhető lesz. A NASA és partnerei folyamatosan keresik a Földet fenyegető objektumokat, eddig azonban nem találtak olyan nagyobb égitestet, amely belátható időn belül eltalálhatná bolygónkat – jegyzik meg.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Korábban megírtuk azt is, hogy ismét elhalasztották a Boeing Starliner űrhajó hazatérését, bár pontos dátumot egyelőre nem tűztek ki. Az viszont tény, hogy az eredetileg 8 napos küldetés így határozatlan ideig elhúzódik. Ebben a cikkben pedig arra tértünk ki, hogy hamarosan megoldódhat a Naprendszer kilencedik bolygójának rejtélye: egy modern teleszkóp választ adhat a zavarba ejtő kérdésre, ami ingoványos talaj a csillagászok között.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.

Ezt mondta Zelenszkij arra, hogy Biden Putyinként mutatta őt be

Zelenszkij európai körútja során elnézően reagált Joe Biden amerikai elnök nyelvbotlására, amely során összetévesztette őt Vlagyimir Putyinnal.