Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
67,210 $

Ismét elhalasztották a Starliner hazatérését, új pontos dátum sincs

Ezáltal két űrhajós határozatlan időre az űrben rekedt. A NASA viszont mindenkit megnyugtatott, aggodalomra semmi ok, kézben tartják a dolgokat.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Chris O'Meara
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hírek szerint ismét elhalasztották a Boeing Starliner űrhajó hazatérést, bár pontos dátumot egyelőre nem tűztek ki. Az viszont tény, hogy az eredetileg 8 napos küldetés így határozatlan ideig elhúzódik. Mint ismert, a Starliner még június 5-én indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), fedélzetén Butch Whitmore és Suni Williams űrhajósokkal.

Az asztronauták másnap el is érték céljukat, azonban az út során héliumszivárgást észleltek a kapszula hajtóműrendszerében. A meghibásodás miatt hazatérésüket először június 18-ára, majd 26-ára tolták el, most viszont az utóbbi dátumot is lefújták. Egyelőre senki sem tudja, mennyi időre lesz szükség, hogy a hibákat kijavítsák, és az ISS-en rekedt űrhajósokat hazahozzák – írja a 24.hu az AFP-re hivatkozva. Soron kívül Volt, aki matyó népviseletben úszta át a Balatont

A NASA ugyanakkor kiemelte: aggodalomra semmi ok. Közlésük szerint az űrállomás készletei bőségesen elegendőek az űrhajótöröttek fenntartására, ráadásul kényelmesen el is férnek, hiszen augusztus közepéig nem érkeznek új lakók az ISS-re. Az amerikai űrügynökség egyébként a pénteki közleményében arra is kitért:

Az űrkapszula az ISS-ről való leválás után mintegy hat órával ér majd földet a helyi időjárási viszonyoktól függően Új-Mexikó, Utah vagy Arizona állam sivatagi területén vagy más, előre számba vett helyszíneken. Míg Steve Stich, a NASA kereskedelmi űrprogramjának programmenedzsere is nyilatkozott egy korábbi sajtótájékoztatón a halasztás kapcsán.

Mint mondta, az űrhajó visszatérésének késleltetése „több időt ad a csapatunknak az adatok elemzésére és annak biztosítására, hogy valóban készen álljunk a hazatérésre”. Valamint megerősítették, a NASA továbbra is azon dolgozik, hogy tisztázza azt a két jelentős hardverproblémát, amely az űrhajó Nemzetközi Űrállomásra történő repülése során jelentkezett.

Nem bízik a Szajna vízminőségében az olimpiai bajnok úszó

Sharon van Rouwendaal, a nyílt vízi úszás olimpiai bajnoka megelőző jellegű antibiotikum-kezelést tervez a párizsi játékok előtt.