Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
67,058 $

További négy nappal elcsúsztatta a NASA a Starliner visszatérését

Az amerikai űrügynökség és a Boeing négy további napot szán arra, hogy áttekintse a Starliner űrhajó teljesítményével kapcsolatos összes rendelkezésre álló adatot, mielőtt engedélyezné a jármű visszatérését a Földre – közölték kedden a tisztviselők.

...svg content...Fotó: Egy Atlas V hordozórakétával a levegőbe emelkedik a Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2024. június 5-én. A Starliner a NASA két űrhajósát, Butch Wilmore-t és Suni Williams-ot szállítja a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Feladatuk, hogy az első úton teszteljék az űrkapszulát, mielőtt a NASA engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az ISS-re és vissza. MTI/AP/Chris O'Meara
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő

Steve Stich, a NASA kereskedelmi űrprogramjának programmenedzsere egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az űrhajó visszatérésének négynapos késleltetése „több időt ad a csapatunknak az adatok elemzésére és annak biztosítására, hogy valóban készen álljunk a hazatérésre”.

Az új menetrend szerint a Starliner magyar idő szerint június 25-én, kedd délután (16:10) válna le a Nemzetközi Űrállomásról, a leszállás pedig június 26-án délelőtt 10:51-re lenne kitűzve az új-mexikói White Sands tesztlétesítményben. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A NASA továbbra is azon dolgozik, hogy tisztázza azt a két jelentős hardverproblémát, amely az űrhajó csaknem két héttel ezelőtti, a Nemzetközi Űrállomásra történő repülése során jelentkezett. Az első probléma öt különálló szivárgást foglal magában a Starliner hajtóműrendszerét nyomás alatt tartó héliumrendszerben, a második pedig a jármű 28 kormányfúvókájából öt meghibásodását, amit akkor észleltek, amikor a Starliner megközelítette az állomást.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Bár a szivárgás pontos oka nem teljesen tisztázott, elképzelhető, hogy a fúvóka és a gyűjtőcső közötti perem tömítése okozza. A legutóbbi tesztek során a szivárgás mértéke csökkenést mutatott, ez pedig bizakodással töltheti el a mérnököket, hogy kezelni tudják a héliumveszteséget.

Stich szerint a kormányfúvókák tesztje is jól sikerült, az öt fúvóka közül ugyanis négy normálisan működött, és várhatóan rendelkezésre fognak állni a Starliner e hónap végi leválasztásához.

Ezeket a viszonylag kis teljesítményű fúvókákat elsősorban kis manőverekhez használják, ám a Földre való visszatérés pályájára állító fékezéshez is szükség lesz rájuk.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.