Aszteroida-becsapódás következtében szívódott fel egy exobolygó atmoszférája

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 28. - 05:49

Először sikerült csillagászoknak bizonyítékot találniuk arra a jelenségre, mely során egy kozmikus ütközés után lényegében eltűnt egy égitest teljes légköre.

Az MIT, a Galway-i Nemzeti Egyetem, valamint a Cambridge Egyetem kutatói a kozmikus léptékkel számítva rendkívül fiatal, nagyjából 23 millió éves, a Földünktől 95 fényévre található HD 172555 csillagot vették tüzetesebben górcső alá, majd egy egészen rendkívüli felfedezést tettek.

Megfigyelték, hogy a csillag körül egy olyan bolygó kering, melynek atmoszférája a múltban történt kataklizma miatt egyszerűen kiszakadt, így gyakorlatilag légkör nélkül maradt, és kietlen, sivár égitestté változott.

A kutatócsapat megállapította, hogy az esemény körülbelül 200 ezer évvel ezelőtt történhetett, amikor is egy Föld-méretű űrszikla 10 kilométer per másodperces sebességgel szó szerint nekirohant a bolygónak, amit alapjaiban rázott meg a találkozás.

A Chilében beüzemelt ALMA rádiótávcső-hálózat segítségével, valamint a korábbi méréseknek köszönhetően sikerült azonosítani a nem mindennapi fenomént, melynek hála tisztább képet kaptak arról, pontosan milyen kegyetlen folyamatok zajlanak az univerzum mélyén.