Titokzatos fekete lyuk rejtőzik az Androméda-galaxis szívében

NASA
not image

Kulcsár Péter

2022. január 28. - 14:20

Amerikai csillagászok nem mindennapi felfedezést tettek, ugyanis egy olyan fekete lyukat észleltek, amely lecsupaszított maggal rendelkezik.

A The Astrophysical Journal tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a Utahi Egyetem kutatói egy eddig soha nem látott fekete lyukról számoltak be, amelyről kiderítették, hogy egyike a ritkaságnak számító, úgynevezett közepes tömegű fekete lyukaknak.

A publikáció főszerzője, Anil Seth csillagászprofesszor elmondta, a szóban forgó sötét objektumok a Nap méretének akár százszorosát is elérhetik, és jóval sűrűbbek, mint a galaxisok középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukak.

Habár korábban már több ízben is azonosítottak szupermasszív fekete lyukakat, és a NASA mérnökei lencsevégre kapták őket pár évvel ezelőtt, léteznek még olyan égitestek, amiket rendkívül nehéz feladat detektálni – ebbe a kategóriába sorolható az ominózus objektum is.

Eddig azért nem tudták észlelni ezt a titokzatos fekete lyukat, mert a B023-G078 nevű csillaghalmazban rejtőzött, amiről korábban asztronómusok azt hitték, hogy egy szokványos galaxis lehet.

A Gemini Obszervatórium és a Hubble űrtávcső által készített részletesebb fényképek alapján viszont egyértelműen meg tudták állapítani, hogy valójában egy fekete lyukról van szó, amelynek belseje gyakorlatilag le van csupaszítva.

Ezt a jelenséget csillagászok úgy írták le, mintha az objektum centruma valamilyen megsemmisítő hely lenne, amely a kozmosz kulcsfontosságú elemei, például gázfelhők és csillaghalmazok temetőjeként szolgál.