Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Tudósok megtalálhatták az Alzheimer-kór kialakulásának valódi okát

Elképzelhető, hogy kutatók rábukkantak az egyik legsúlyosabb neurodegeneratív elváltozás molekuláris szintű okára azzal, hogy megvizsgálták a demenciában szenvedő páciensek agyában található DNS-eket.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Kaliforniai Riverside Egyetem (UCR) tudósai által elvégzett legújabb kutatások eredményei arra utalnak, hogy az Alzheimer-kór megértésének kulcsa az agyban keletkező káros csomókat kialakító, úgynevezett „tau” fehérjékben rejlik, amelyek a demenciában szenvedő betegeknél gyakrabban fordulnak elő.

Az orvosok általában akkor diagnosztizálják Alzheimer-kórral vagy demenciával a pácienseket, ha a szürkeállomány sejtjeiben agyi plakkokat és csomókat egyaránt találnak. Ám azok a tanulmányok, amelyek szerint az agyi plakkokkal rendelkező emberek egyötöde nem szenved demenciában, arra késztették az UCR kutatóit, hogy tüzetesebben górcső alá vegyék a kevéssé vizsgált tau-fehérjét annak érdekében, hogy megpróbálják megérteni, miért csomósodik és rakódik le nagyobb koncentrációban. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

A tanulmányt ismertetve Ryan Julian, az UCR kémiaprofesszora az izomereket, vagyis egyetlen szerves molekula különböző formáit és alakját az emberi kézhez hasonlított modell alapján írta le: ezek az anyagok képesek tükrözni egymást, miközben tulajdonságuk megváltozik, szerkezetük viszont azonos marad.

Míg az élő szervezetek DNS-ében lévő fehérjék általában teljesen „balkezes” aminosavakból állnak, a demenciában szenvedő betegeknél talált tau-fehérjék „jobbkezesek” voltak, ami különösen szokatlan. Mi több, az UCR által vizsgált agyminták – amelyeket olyan emberek adományoztak, akiknek plakkfelhalmozódásaik voltak, de nem mutattak demenciához köthető tüneteket – tau-proteinjei kizárólag balkezesek voltak.

Ha megpróbálsz egy jobbkezes kesztyűt húzni a bal kezedre, az nem működik túl jól. Ez egy hasonló probléma a biológiában: a molekulák egy idő után nem úgy működnek, ahogyan kellene, mert egy balkezes kesztyű valójában átalakulhat jobbkezes kesztyűvé, ami nem illik rá” – magyarázta Julian.

Az ominózus mikroszkopikus felfedezésnek óriási jelentősége lehet az Alzheimer-kór kutatásában és okainak feltárásában, ezért Julian professzor és csapata arra készül, hogy megnézzék, hogyan és miért nem képes semlegesíteni és kiüríteni a demenciában szenvedő betegek agya a hibás tau-fehérjéket olyan gyorsan, mint azt kellene, így akár rálelhetnek a tökéletes gyógymódra is.

Hidvéghi Balázs szerint Brüsszel egyre jobban fél Orbán Viktortól

Mint mondta, a brüsszeli történtek minden határon túlmennek és egyben jelzik, hogy félnek Orbán Viktortól és a szuverenista erők véleményétől.

Fél nap alatt elfogták a budapesti Louis Vuitton üzlet tolvajait

A budapesti rendőrök mindössze 12 óra alatt azonosították a terézvárosi luxusmárkabolt betörésének feltételezett tetteseit.