Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Akár egy magyar mutáns koronavírus is kialakultat

Erről Szlávik János neves infektológus beszélt a TV2 vendégeként, kitérve arra is, hogy milyen hatásúak ezek a variánsok, amikből több is jelen van Magyarországon.

MTI/Vasvári Tamás
Belföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

Szlávik a Mokka vendégeként a mutánsokra is kitért, hangsúlyozván, hogy ezek a variánsok rendkívül könnyen terjednek. Példának az Egyesült Királyságot hozta fel, miszerint amikor felfedezték a brit mutánst, az addigra szinte már egész Európában jelen volt.

Magyarországon is egyik pillanatról a másikra robbantotta be a harmadik hullámot a brit variáns, de mellette már a szintén veszélyes dél-afrikai variánst is azonosították a hazánkban, ugyanakkor csak pár esetben, míg a brazil mutációt egyelőre nem detektálták. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

Mi kell ahhoz, hogy egy magyar variáns megjelenjen? „Véletlen. Ugye a vírus folyamatosan változik, és folyamatosan próbál kiszabadulni abból a nyomásból, amit a védőoltások, a gyógyszerek nyomnak, és sikerül neki. Akár egy magyar mutáns is kialakulhat.”

Szlávik szerint a jó hír az, hogy már most úgy próbálják átalakítani a védőoltásokat, hogy azok a mutációk ellen is hatékonyak legyenek. „A dél-afrikait tartom a legveszélyesebbnek a jelenlegiek közül.” – válaszolt arra a kérdésre, hogy melyik mutációt tartja a legveszélyesebbnek ebben a pillanatban.

„Ugyanakkor látni kell, hogy Dél-Afrikában sincs olyan drámai járvány, ott is persze súlyos a járvány és sokan halnak meg, de nem változik annyiban a klinikai kép, a halálozás, a terjedés módja, hogy nagyon aggódjunk, de tény az, hogy a brazilt és a dél-afrikait tartom a legizgalmasabbnak abban a tekintetben, hogy képes megváltoztatni a járványnak a dinamikáját.”

Egy új tanulmány szerint 79%-os hatékonyságú a Magyarországon is használt AstraZeneca-oltóanyag

Magyarországon a brit variáns dominál, és noha egyelőre nem detektálták a brazil variánst, ettől független elképzelhető, hogy jelen van. Szlávik szerint csodák nincsenek, így ez is benne lehet a pakliban.