Agyba ültetett chipekkel gyógyítható az epilepszia és a Parkinson-kór

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 16. - 12:54

A Brown Egyetem kutatói abban bíznak, hogy az agy alá beültetett apró mikrochip-implantátumok segítségével befolyásolhatják a szerv neurális működését.

A tudósok neuromagvacskáknak nevezték el a miniatűr szerkezeteket, amelyek egyenként csupán sószemnyi méretűek, és képesek valós időben monitorozni az agyszövetet, miközben mérik az agyhullámok változását – írta a Wired magazin.

Egyelőre csupán kísérleti rágcsálókon vizsgálták meg a parányi egységek működését, és ha minden a terveik szerint alakul, akkor a jövőben embereken is tesztelhetik a neuromagvacskákat.

A szóban forgó kísérletek során összesen 48 szenzort helyeztek el patkányok agykérgének felületére, fókuszálva a szerv motorikus és érzékelési területének nyomon követésére. A kutatóknak sikerült feljegyezniük a kortex alatti aktivitást, azonban problémásnak bizonyult a jelek erőssége, amin még javítaniuk kell.

Ha sikerülne finomhangolni a szerkezetet, akkor a rendszer tökéletessé válhatna, és akár neurodegeneratív rendellenességek megértésére és tanulmányozására irányuló kísérleteket is végezhetnének vele.

Tudósok nem tartják kizártnak annak a lehetőségét sem, hogy 770 neuromagvacska beültetésével elérhető, hogy olyan neuronokat is stimuláljanak, amelyek az orvostudomány jelenlegi állása szerint kezelhetetlen paralízis, Parkinson-kór vagy epilepszia kulcsfontosságú befolyásoló tényezői.

A Brown Egyetem szakemberei következő lépésben már élő és tudatuknál lévő rágcsálók agyába fogják beültetni a neuromagvacskákat, így megfigyelhetik, miként mozognak az élőlények, miközben ingerlik az idegrendszerüket.