Afganisztán: kétségbeesett evakuálási erőfeszítések, bosszúszomjas tálibok

Fotó: Twitter/@BBCYaldaHakim
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 21. - 09:03

Miközben az amerikai erők sietve evakuálják az amerikai állampolgárokat és afgán szövetségeseket a kabuli repülőtérről, a tálib ellenőrzőpontok sokakat megakadályoznak abban, hogy egyáltalán eljussanak a repülőtérre.

Az amerikai Nemzeti Biztonsági Igazgatóság több száz katonája a kabuli repülőtéren tartózkodik, és segíti a külföldiek és afgánok amerikai evakuálását. Úgy tudni, hogy az amerikai féllel megállapodás született arról, hogy amint a légi evakuálás befejeződik, az afgánok az utolsók között távoznak.

A Pentagon több ezer további katonát küldött a repülőtérre, hogy segítsen az evakuálásban. Azt azonban nem tisztázták, hogy az amerikai erők az amerikaiak vagy az afgán szövetségesek mentésére érkeztek a bázisra – jelentette a Fox News.

A Fox News forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a külügyminisztérium nem katonai módszereket keres az amerikaiak és mások Kabulban történő elszállítására a csapatok városba küldésének alternatívájaként, miután a Biden-kormány végül elismerte azokat a jelentéseket, amelyek szerint az evakuáltaknak a tálib ellenőrzőpontok miatt gondot okoz a nemzetközi repülőtér elérése.

Ned Price külügyminisztériumi szóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány “egy kis maroknyi jelentést” kapott arról, hogy amerikai állampolgárok nem tudták elérni a repülőteret. Azzal kapcsolatban, hogy a tálibok tolmácsokra és volt afgán katonatisztekre vadásztak és megölték őket, azt mondta, nem tudja megerősíteni azok valóságtartalmát.

Joe Biden elnök az ABC Newsnak adott interjújában szerdán azt mondta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy minden amerikait evakuáljon Afganisztánból, még akkor is, ha ez azt jelentheti, hogy a katonai missziót a teljes kivonulásra vonatkozó augusztus 31-i határidőn túl is meg kell hosszabbítani.