Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Sokkoló felvétel, ahogy 640 afgán menekült nyomorog egy amerikai katonai gépben

Fotó: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 17. - 08:50

Az Egyesült Államok is igyekszik segítséget nyújtani az Afganisztánból menekülő embereknek a tálib megszállás után.

A Defense One is beszámolt a részletekről, és a cikkében megosztott egy fotót, amin 640 afgán menekült látható összezsúfolódva egy amerikai C-17 típusú katonai repülőgépben, amely Kabulból Katarba tartott.

Az amerikai légierő C-17 Globemaster III-as repülőgépe összesen 640 afgánt evakuált biztonságban vasárnap késő este, amiről az amerikai védelmi tisztviselők tettek említést. Vélhetően eddig csak kevés példa volt arra, hogy ennyi embert szállított egy C-17-es, független attól, hogy a katonai teherszállító alkalmas erre.

Kiderült, hogy a hadseregnek nem állt szándékában ennyi embert felvenni, de a pánikba esett afgánok közül sokan felhúzták magukat a gépre, aminek nyitva volt a rámpája. Rengetegen próbálták ezt megtenni, és többen életüket vesztették azok közül, akik a repülők külső részén próbáltak utazni.

Az egyik védelmi tisztviselő a lap kérdésére elmondta, ahelyett hogy megpróbálták volna az embereket lekényszeríteni a repülőről, a legénység úgy döntött, hogy inkább elindulnak. Eleinte 800 utasról szóltak a hírek, valójában körülbelül 640 afgán lehetett a gép fedélzetén.

Videón a kabuli repülőtér kifutópályáját megtisztító Apache helikopterek

2013-ban egy C-17-es összesen 670 embert evakuált a Fülöp-szigetekről a tájfun miatt. Hasonlóan a mostani útvonalhoz, a katari Al Udeid légitámaszpontra szállították az embereket. Ezt a fajta eljárást „padló rakodásnak” nevezik, amikor ilyen módon szállítanak utasokat, akik a hevederekbe kapaszkodnak, amelyek rögtönzött biztonsági övként szolgálnak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.