Videón a kabuli repülőtér kifutópályáját megtisztító Apache helikopterek

Fotó: Twitter/Reuters
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 16. - 18:47

Afgánok százai rohantak a kabuli repülőtér felé – az országból kivezető utolsó, nem a tálibok ellenőrzése alatt álló útvonal –, miután a felkelő csoportnak sikerült bekerítenie, majd behatolnia a fővárosba, és átvennie a hatalmat.

A közösségi médiában felbukkant egy videó, amelyen látszólag az amerikai hadsereg AH-64 Apache helikoptereket használ, amelyek alacsonyan repülnek a kabuli repülőtér kifutópályája felett, és az ARD újságírója, aki eredetileg közzétette a videót, azt sugallja, hogy “megtisztítják a kifutópályát” az emberektől.

Utóbbiak kétségbeesetten próbálnak feljutni minden induló repülőgép fedélzetére, hogy elmeneküljenek a tálibok elől, akik augusztus 15-én ragadták magukhoz a hatalmat Afganisztánban.

A helyzet drasztikusan romlott Afganisztánban, mióta az USA bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja csapatait. A tálibok monumentális offenzívát indítottak a kormányerők ellen, amely augusztus 15-én azzal zárult, hogy a felkelők elfoglalták a fővárost, és Asraf Ghani elnök lemondott posztjáról.

A külföldi nagykövetségek személyzetének nagy része, valamint afgán állampolgárok még mindig az amerikai hadsereg által ellenőrzött kabuli repülőtéren várakoznak az országból való evakuálásra.