A THC mikrodózisa bizonyítottan csökkenti a krónikus fájdalomérzetet

not image

Kulcsár Péter

2020. július 7. - 06:40

A European Journal of Pain tudományos lapban megjelent publikációban bemutatták az első hivatalos klinikai tesztek eredményét a THC kapcsán.

A European Journal of Pain tudományos lapban megjelent publikációban bemutatták az első hivatalos klinikai tesztek eredményét a THC kapcsán.

A kísérletek során a tudósok rájöttek, hogy a THC egy percen át tartó mikroadagolása pszichoaktív mellékhatások jelentkezése nélkül szignifikánsan csökkentette a fájdalomérzetet.

A mikrodózis lényegében egy gyógyszer szubterápiás alkalmazását jelenti, amelyet legfőképpen az LSD-hez hasonló hatóanyaggal rendelkező, drogként is elhíresült kémiai molekuláknál használnak. Bár ez a fajta adagolás orvosi körökben népszerű, nagyon kevés klinikai bizonyíték áll a kutatók rendelkezésére arról, mennyire lehetnek hatékonyak ezek a pszichoaktív anyagok.

Az elmúlt években az orvosi marihuána krónikus fájdalom elleni felhasználásával kapcsolatos tanulmányok rendkívül ellentmondásosak voltak. Az eltérő eredmények valószínűleg a kannabisz minőségével és a kutatások pontatlanságával hozhatóak összefüggésbe.

Az izraeli Syqe Medical egyszer s mindenkorra pontot kívánt tenni az adagolás helyes beállításának kérdéskörének végére, ezért újabb vizsgálatokat folytattak le.

Véletlenszerű, duplavak, placebo kontrollcsoportot és terápiás csoportot alkottak meg 27 krónikus neuropátiás fájdalmakban küzdő önkéntesek beválogatásával. A három tesztelési nap alatt mindegyik páciens kapott egy inhalált dózist, amelyben vagy 500 mikrogrammnyi, vagy 1 000 mikrogrammnyi THC, esetleg placebo volt.

“A placebón kívül mindkét adagnál a fájdalmak jelentős csökkenését tapasztaltuk, amelyek 150 percig kitartottak. Az 1 milligrammos dózis okozta a legnagyobb enyhülést.”

áll a tanulmányban.

A kutatók hozzátették, hogy a páciensek csak az 1 000 mikrogrammos adagnál kezdték el érezni a pszichoaktív hatást, a kisebb adag így kompromisszumos megoldást jelenthet azoknak, akik nem szeretnének a THC miatt delíriumos állapotba kerülni.