A szakértők már készülnek a jövő biológiai fegyverére, mely beavatkozhat az emberi DNS-be

Flickr/New York National Guard
not image

Borbély Fanni

2021. február 9. - 05:52

A világ több mint egy éve küzd a koronavírus-járvánnyal, mely a mai napig világszerte több mint 100 millió polgárt fertőzött meg, továbbá a kétmillió főt is meghaladja a koronavírusban elhunytak száma.

A koronavírus-járvány tombolása ellenére a szakértők egy újabb fenyegetésre hívják fel a figyelmet, véleményük szerint ugyanis a jövőben egy újabb, globális válság veheti majd kezdetét, mely sokkal pusztítóbb lehet mint a jelenlegi pandémia. 2019 nyarán egy nemzetközi kutatócsoportot hoztak létre az Egyesült Királyságban, melynek célja, hogy a jövőbeli esetleges biológiai eredetű fenyegetéseket feltérképezzék, a projekt segítségével pedig 41 akadémikus, valamint ipari és kormánytisztviselő tette fel 450 kérdését a témában.

Egy szavazás után, melynek során az összes kérdést rangsorolták a felmerülő aggály mértéke alapján, kiemeltek 80 kérdést, mely a legsürgetőbb mind közül. Egyes kérdések azt vizsgálják, hogy az időjárás milyen szerepet játszik a járványok terjedésében, míg felmerültek olyanok is, melyek megkérdőjelezik a közösségi média szerepét a járványok terjedésének feltérképezésében – írja a Study Finds.

A 80 legégetőbb kérdés egy része konkrétan a DNS-teszteléssel kapcsolatos, ugyanis manapság több kormány is kísérletezik, ez pedig egy korábban soha nem látott fenyegetést jelenthet a világ lakosságára. Szakértők szerint a jövőben nem csupán mikrobákkal találkozhatunk majd, de olyan agyműködést megváltoztató biofegyverekkel is, melyek a DNS-adatbázisok általi tömeges megfigyeléseken át a mikroorganizmusok által előállított alacsony szén-dioxid kibocsátású ruhákig is terjedhet.

A sürgető kérdéseket további prioritásokra osztották: a 20 legfontosabb kérdést a biokutatás területén fogalmazták meg, melyeket elosztottak a következő öt évben bekövetkező problémákra, valamint az elkövetkezendő 10 évben esedékes problémákra. Az egyik legégetőbb téma, mely minkét listán megjelenik, a DNS kormányzati felügyeletben való felhasználásának aggodalma.

Szakértők szerint a hirtelen technológiai fejlődés nem csupán pozitív áttöréseket hozhat a világba, ugyanis olyan fegyvert hozhatnak majd létre az idegtudomány, valamint a biomérnöki területein, melyek elképzelhetetlen pusztítást hozhatnak majd magukkal a jövőben.