A magas vérnyomás és a cukorbetegség lelassíthatja az agyműködést

not image

Kulcsár Péter

2020. szeptember 10. - 08:29

A magasvérnyomás-betegség és a 2-es típusú diabétesz köztudottan hatással lehet az emberi szervezetre, a legújabb kutatások alapján azonban a gondolkodást is befolyásolhatja, aminek első jelei 40 év felett mutatkozhatnak.

A magasvérnyomás-betegség és a 2-es típusú diabétesz köztudottan hatással lehet az emberi szervezetre, a legújabb kutatások alapján azonban a gondolkodást is befolyásolhatja, aminek első jelei 40 év felett mutatkozhatnak.

Az Oxfordi Egyetem neurológusa és egyben a legújabb tanulmány társszerzője, Michele Veldsman a ScienceAlert tudományos magazinnak adott nyilatkozatában elmondta,

“Rájöttünk, hogy magas vérnyomás és cukorbetegség esetén jelentős módon változhatnak a kognitív képességek. Bebizonyosodott, hogy a vérnyomás emelkedésével lassulhat a gondolkodás és az emlékezőképesség is csorbát szenvedhet.”

Eddig is tudhattuk, hogy ez a két rendellenesség hozzájárulhat az idősebb emberek demenciájához és egyéb neurodegeneratív elváltozások kialakulásához, azonban most a fiatalabbik korosztályt vizsgálták, akiknél szintén kimutatták az agyi funkciók károsodását.

A tudósok összesen 22 ezer brit önkéntes agyi MRI felvételeit nézték át a szürke- és fehérállomány útvonalainak változásai után kutatva, miközben figyelembe vették a klinikai, demográfiai és kognitív adatokat is.

“Kiderítettük, hogy az agy frontoparientális hálózatának térfogata, valamint a fehérállomány környező régiókkal való kapcsolata összefüggésben áll a szerv vérellátásának kockázati tényezőivel.”

tette hozzá Veldsman.

Az MRI adatok alapján kiderült, hogy a 44 és 70 év közötti felnőtteknél a magasvérnyomás-betegség alacsonyabb kognitív teljesítményhez vezetett, a kutatók azonban kiemelték, hogy ez a mentális veszteség csupán nagyon kicsi, tehát nem kell azonnal a legrosszabbtól tartani.

“A hatás szerencsére nagyon enyhe, viszont ahhoz tökéletes, hogy időben felfedezve megállítsuk a 70 év felett már demenciát előidéző folyamatokat, így sokkal korábban megkezdhetik az orvosok a prevenciót – akár már az 50-es éveikben járó személyeknél is.”

mondta Veldsman.

Magyarországon körülbelül 3,5 millióra becslik a magas vérnyomással élők számát, míg a lakosság nagyjából 8%-a lehet diabéteszes, ezért egy korai diagnózissal, az életmódunkon történő változtatással, valamint végső esetben gyógyszeres kezeléssel kiküszöbölhetőek a későbbi súlyos szövődmények.