A lapát nélküli szélturbina lehet a zöld energia új úttörője

Fotó: Unsplash/Karsten Würth
Greenbox
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A dombokon és partokon sorakozó óriási szélerőművek helyettesítésére is elkészült egy új találmány, a lapát nélküli szélturbina ugyanis még elődeinél is környezetbarátabb – állítják feltalálói.

David Yáñez, a Vortex Bladeless feltalálója jelezte, egyáltalán nem kívánnak versenyezni a hagyományos szélerőművekkel, a hat fős startup ugyanis úttörő szerepet játszott egy olyan turbina kialakításában, mely a szél teljes erejét képes kiaknázni, mindezt a hagyományos szélturbinák esetében használatos lapátok nélkül.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A találmány nemrégiben elnyerte a norvég állami energetikai vállalat, az Equinor jóváhagyását, amely a Vortexet az energiaszektor 10 legizgalmasabb startupjának listájára helyezte fel, ezen felül az Equinor technikai újító programján keresztül felajánlotta az indulás fejlesztésének támogatását is.

A lapátok nélküli henger alakú turbinák három méter magasra nyúlnak, melyek hatalmas, rugalmas rudakkal vannak rögzítve. Az avatatlan szem számára úgy tűnhet, hogy a turbina előre-hátra ringatózik, a valóságban azonban úgy lett megtervezve, hogy egy adott széltartományon belül mozogjon, a felvett rezgésből pedig áramot termeljen.

A Reddit közössége azonban nem várt túl sokat az új találmány kritizálásával, ugyanis egy óriási vibrátorhoz hasonlították a turbinát, egészen konkrétan a „skybrator” gúnynevet aggatták a találmányra. A félreérthetetlenül fallikus kialakítás azonban több mint 94 ezer kedvelést és 3500 megjegyzést vonzott be a Redditen, szóval nem kellett sokat tenni az új találmány reklámozásáért – az internet népe ezt is megoldotta a startup helyett.

A humorforrástól eltekintve a találmány valóban úttörő a zöld energiában: Yáñez ugyanis elmondta, hogy technológiájuk olyan jellemzőkkel rendelkezik, melyek segíthetnek pótolni azon hiányosságokat, melyek a hagyományos turbinákból kimaradtak, vagy éppen nem megfelelően működnek.

A hagyományos szélturbinák hátránya, hogy lakott övezetben nem igazán telepíthetők, ugyanis hatalmas építményekről van szó, éppen ezért kínál tökéletes megoldást az új találmány, hiszen szinte bárhol elhelyezhető, ezzel pedig több otthon és vállalkozás életét könnyíthetné meg.

Yáñez jelezte, az otthoni napelemek tökéletes kiegészítője lehet az új turbina, ugyanis míg a napelemek nappal áramot termelnek, az éjszaka megemelkedő szélmozgás is kihasználhatóvá válna, így tehát a természet minden adottságát fel tudnánk használni egy zöld lakókörnyezet kialakítására és fenntartására.

Az új turbina nem veszélyezteti a madárvonulási szokásokat és az élővilágot, különösen, ha városi környezetben használják. A közelben élő vagy dolgozó emberek számára a turbina gyakorlatilag észrevehetetlen frekvencián keltene zajt, így nem is lenne zavaró a lakott területeken.

A The Guardian azt írja, a turbina ma még csak kis mennyiségű áram termelésére alkalmas, a feltalálók azonban arra törekednek, hogy idővel egy 140 méteres, 1 megawatt teljesítményű turbinára bővítsék a palettát. A Vortex nem az egyetlen induló vállalkozás, amely a szélenergia újrafeltalálását célozta meg: az Alpha 311, amely egy kertben, Whitstable-ben kezdte meg pályafutását, egy kis függőleges szélturbina, amely feltalálójának állítása szerint szél nélkül képes villamos energiát előállítani.