A koronavírus-fertőzés túlélőinek egyharmada neurológiai és mentális rendellenességekkel küzd

MTI/Balázs Attila
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Több mint 230 ezer vizsgált amerikai koronavírus-fertőzésből felépült páciens körülbelül 34 százalékát hat hónapon belül pszichiátriai vagy idegrendszeri elváltozásokkal diagnosztizálták.

Tudósok egyelőre nem tudták megfejteni, mi okozhatja az idegrendszeri panaszok létrejöttét azoknál, akik egyszer már átestek a koronavírus-fertőzés középerős vagy súlyos tünetekkel járó változatán.

A Lancet Psychiatry tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban arra szerettek volna rájönni a kutatók, mennyire gyakoriak a mentális és neurológiai rendellenességek a felgyógyult betegeknél, koncentrálva azokra, akiknél a legsúlyosabb szövődmények alakultak ki.

A kutatás során összesen 236 379 amerikai koronavírus-páciens adatait nézték át, és megállapították, hogy 34 százalékuk a Covid19 diagnózisát követő hat hónapon belül mentális és egyéb idegrendszeri panaszokkal fordult szakorvosokhoz.

Leggyakoribb betegségként a szorongást figyelték meg, ami a betegek 17 százalékánál jelentkezett, míg 14 százalékuknál hangulatváltozásokat diagnosztizáltak, melyek még az enyhébb kórlefolyású eseteknél is számottevőek voltak

Az intenzív osztályon történő kezelés után felépültek 7 százaléka fél éven belül agyvérzést kapott, míg 2 százalékuknál demenciát és Alzheimer-kórt állapítottak meg.

Szakemberek úgy gondolják, az eredmények rémisztő képet festenek a járványról és a koronavírus negatív hatásairól, ugyanakkor figyelmeztettek, a poszt-covid tünetek javarészt időseknél fordulnak elő. Mindezek ellenére a fiatalok sem érezhetik magukat biztonságban, hiszen a fertőzésre hajlamosító tényezők, úgymint az elhízás és cukorbetegség miatt szintúgy veszélyeztetve lehetnek.