Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,34 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,802 $

A korlátozások bevezetése előtti hétvégén szórta szét a magyar lakosság a koronavírust

A mobileszközök adatai alapján készült analízisből kiderült, hogy a szigorú lezárások előtti utolsó hétvégén, a bevásárlóközpontok rohama során hordhattuk szét a kórokozót az országban.

...svg content...Budapest, 2021. március 17. A Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonái a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként végzett fertőtlenítés után a fővárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Portfolio riportjában a Nature tudományos folyóiratban közzétett tanulmányról számoltak be, melyben a magyar eredményeket elemezték.

A szóban forgó tanulmányban három nagy mobilszolgáltatóval együttműködve kidolgoztak egy lakosság mobilitását ellenőrző módszertant, amellyel olcsón és pontosan ki lehet mutatni, miként terjed a kórokozó az ország különböző régióiban. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

„A Covid-19 első hullámában elkészítettük a mobiladatok elemzését, amely megmutatta, milyen a mozgássűrűség az országban, és egyértelműen látszott, hogy az üdülőkörzetekben ez akár a 3-4-szeresére is felment a korlátozó intézkedések alatt.”

„Az adatok nyomán előálló hőtérképes vizualizáció következménye lett többek között az, hogy a helyi polgármesterek helyi intézkedéseket hozhattak, hogy a tömegek összeverődését elkerülhették a strandokon, szórakozóhelyeken. Ez egy precíziós döntéshozatalt tesz lehetővé” – írták a jelentésben.

A kutatás főszerzője kiemelte, az idén márciusban eszközölt intézkedések meghozatala előtt is bemutatták a döntéshozóknak, hogy bár hétközben a mozgási index alacsonyabb, átlagban mégis folyamatosan növekszik.

„Ez különösen a huszonöt ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken volt szembeötlő. Hétközben a főváros és a kisebb települések is egyértelműen kisebb mozgással és nagyobb otthonmaradással válaszoltak a járványra. Az újabb korlátozó intézkedések március 8-i életbe lépése előtti hétvégén aztán országosan olyan mozgás indult mintha se járvány, se holnap ne lenne és széthordtuk a vírust.”

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter azt mondja, vagy ő, vagy senki

Gyurcsány Ferenc hosszú idő után ismét szóba hozta Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét, aki csak saját magukat látják ideális választásnak a kormány élére.