Létrehozták a világ első 3D nyomtatás útján növesztett steakjét
Örülhetnek a húsimádók, ugyanis könnyen lehet, hogy a jövőben pusztán egy háromdimenziós nyomda segítségével kedvünk szerint nyomtathatunk magunknak ínyenc fogásokat.
Egyre többet hallhattunk az elmúlt években a laboratóriumi körülmények között előállított húsokról, ami nem véletlen, hiszen a módszerrel az éhínséggel kapcsolatos globális problémákat szeretnék enyhíteni, egyúttal az ínyencek kegyeit is kiszolgálhatják.
2018-ban az Aleph Farms mutatta be a világ első laboratóriumban tenyésztett steakjét, most viszont egy sokkal különlegesebb és bonyolultabb alkotással, mégpedig a 3D nyomtatással készített hússzelettel álltak elő.
Az új eljárás során élő sejteket nyomtatnak ki, amelyeket később inkubálnak, elkülönítenek, és módosítanak aszerint, éppen milyen állagot szeretnének elérni velük. A szövetek pontosan olyan mechanizmusok útján veszik fel végső alakjukat, mint természetes másaik, ezáltal a textúrájuk és összetételük teljesen azonos marad.
A 3D nyomtatás flexibilis megoldást jelent szinte bármilyen húsféle elkészítéséhez, az Aleph vezérigazgatója, Didier Toubier szerint a technológiával a felhasználók igénye alapján tudják formálni a végterméket, legyen szó éppen a zsírtartalomról vagy az izomszövet struktúrájáról.
Az Aleph Pharms az utóbbi időkben az Izraei Technológiai Intézettel karöltve folytatja a kísérleteket, a gyors fejlődés pedig megkérdőjelezhetetlen, bár attól még nagyon messze vagyunk, hogy bárki számára megvásárolhatóak legyenek ezek a húsok.
Mivel rendkívül komplex technológiáról beszélünk, ezért az ilyen steakek kilogrammja esetenként több százezer amerikai dollárba kerülhet, de már dolgoznak azon, hogy évszázad közepére az árat minimális keretek közé szorítsák.