Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Levegőszennyezés alapján kutat a NASA idegen civilizációk után

Az amerikai űrhivatal egészen egyedi módon kezdte meg földönkívüli létformák utáni kutatómunkáját – légszennyezés nyomait vizsgálva deríthetik ki, van-e élet az exobolygókon.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Amíg a Földön az emberi tevékenység következtében a nitrogén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok számítanak szennyezőanyagoknak, addig a potenciálisan lakható, Naprendszeren kívül található exobolygókon az idegen civilizációk hasonló karbonlábnyomot hagyhatnak maguk után.

A The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban közzétett publikációban először írtak arról, hogy a nitrogén-dioxid lehetséges technológiai markerként értékelhető, ezáltal a tudósok új módszerekkel pásztázhatják végig az exoplanétákat élet után kutatva. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A földönkívüli létformák légszennyezettséggel való detektálása korántsem új keletű ötlet, a fosszilis üzemanyagok elégetésének melléktermékeként előállított nitrogén-dioxiddal viszont tovább bővíthetik a megcélzott anyagok listáját.

„A nitrogén-dioxid megfigyelésével egy lakható bolygón iparosodott civilizáció jelenlétét prognosztizálhatjuk” – magyarázta Ravi Kopparapu, a NASA Goddard Space Flight Center asztronómusa, egyben a tanulmány főszerzője.

Az egyetlen problémát az jelenti, hogy bizonyos égitestek atmoszférájában természetes úton is létrejöhetett a nitrogén-dioxid, főleg azokon a bolygókon, amelyeken aktív tűzhányók találhatóak, és geológiai szempontból aktívak. Mindezekből kifolyólag egy speciális modellt kellett megalkotniuk a NASA csillagászainak annak érdekében, hogy kizárhassák a légkörben keletkező szennyezőanyagok természetes eredetét.

„Ha a modellünkben szereplő értékeknél magasabb nitrogéndioxid-koncentrációt mérünk, az arra utalhat, hogy ipari tevékenység folyhat a vizsgált exobolygón” – tette hozzá Giada Arney, a kutatás társszerzője.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.