Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Gondolatolvasó készülék kifejlesztésén dolgozik a Facebook

A közösségi média vezető platformja egy újabb dimenzióba léphet, a vállalat ugyanis elhatározta, hogy egy korszakalkotó interfészt fognak létrehozni, melynek segítségével az agyunkkal irányíthatjuk a webes felületeket.

Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A közösségi média vezető platformja egy újabb dimenzióba léphet, a vállalat ugyanis elhatározta, hogy egy korszakalkotó interfészt fognak létrehozni, melynek segítségével az agyunkkal irányíthatjuk a webes felületeket.

A kedden tartott céges találkozóról kiszivárgott információk szerint a Facebook technológiai fejlesztési fejese, Mike Schroepfer egy neurális interfész ötletét vetette fel – adta hírül a BuzzFeed News. Soron kívül Megszűnik a Nyugdíjasok Pártja 50+

Korántsem arra kell gondolnunk, hogy Mark Zuckerberg az agyunkba férkőzne, és tudatunk módosításával irányítana minket, éppen ellenkezőleg – a Facebook azt szeretné, ha gondolatunkkal adhatnánk parancsokat különböző szoftvereknek, így könnyebbé válhatna a navigáció.

A lap által megszerzett hangfelvételek alapján a terv megvalósítása korántsem lesz egyszerű feladat, mivel első körben az emberek bizalmát kellene elnyerniük, ami az elmúlt évek lehallgatási botrányai miatt kemény dió lesz.

„Felelősségteljesen kell építkeznünk, hogy a növekedés közben ismét bizalmat szerezzünk. Rendkívül fontos, hogy mindent helyesen csináljunk, hiszen ezáltal az emberek világszerte közelebb kerülhetnek ehhez a fantasztikus technológiához anélkül, hogy elszenvednék a hátrányaikat” – mondta Schroepfer.

A Facebook már évek óta dolgozik a szóban forgó gondolatolvasó eszközökön. A cég először 2017-ben jelentette be, hogy egy agyhullámokkal irányítható számítógépes fejhallgató interfészen ügyködnek, amelynek fejlesztéséhez 2019 szeptemberében felvásárolták a CTRL-Labs nevű neurális készülékekkel foglalkozó startupot is.

A kiszivárgott beszélgetésekből kiderült, hogy a Facebook újabb fontos lépéseket tehetett a fő cél elérésének irányába, ezért könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben pusztán a gondolatainkkal adhatunk parancsokat a számítógépeknek.

Hosszú Katinka nem hagyja magát, visszaszólt Shane Tusupnak

Hosszú Katinkát sem kell félteni, csípős formában szólt vissza az őt kritizáló Shane Tusupnak, aki most megkapta a magáét.